Obehöriga i tågspåren ska hindras av opera

Rickard Söderberg och hans operettsällskap är med i Skånetrafikens nya kampanj mot obehöriga i spår. Foto: Skånetrafiken

Obehöriga som rör sig i eller kring tågspåren är fortfarande en av de största orsakerna till förseningar i tågtrafiken i Skåne. Hela 1/3 av alla förseningar beror på att någon uppehåller sig i eller för nära spåren. Detta vill Skånetrafiken ändra på och fortsätter med sitt kampanjande som denna gång frontas av operasångaren Rickard Söderberg och hans operettsällskap.

Tusentals skåningar drabbas varje gång någon visats i eller rör sig för nära tågspåren i Skåne. Detta har Skånetrafikens resenärer sedan länge tröttnat på och förra året lanserades en kampanj där en kör satte ord på drabbade resenärers frustration när tågen står stilla. Nu tas ytterligare ett steg för att minska förseningarna på grund av obehöriga i spår. I den nya kampanjen är kundernas frustration fortfarande i fokus, men även känslan av inte att ”få göra sin grej” på grund av att man drabbats av obehöriga i spåren. Det kan handla om att missa sin repetition, sitt tandläkarbesök eller viktiga möte.

För operasångaren Rickard Söderberg handlar det om att komma i tid till sin föreställning och repetitionerna och att publiken är i tid.

– Jag älskar kollektivtrafik och reser mycket tåg i mitt jobb, så jag vet hur extremt frustrerande det är när det står stilla för att någon genat över spåret. De kanske inte tänker på hur många som drabbas när de befinner sig i spårområdet, men sådant spring får ofta stora konsekvenser för resenärerna. Till våra sommarföreställningar i Ystad åker väldigt många tåg, och det är ju synd om både vi på scen, såväl som publik, exempelvis missar en föreställning för att tågen står stilla. Därför ville vårt operettsällskap såklart vara med och öka förståelsen för vad obehöriga i spåren kan innebära, säger Rickard Söderberg, operasångare.

Obehöriga i spår, eller spårspring som det ibland kallas är en av de vanligaste förseningsorsakerna för den skånska järnvägen. 1/3 av alla tågförseningar beror på att trafiken stoppats för att någon befinner sig i eller för nära spårområdet. En siffra som Skånetrafiken vill sänka.

– Punktliga tåg är det absolut viktigaste för skånska tågresenärer. En av de saker som alla kan hjälpas åt med för att öka tågens punktlighet är att sluta uppehålla sig i eller för nära spåren. Förra årets kampanj med en sjungande kör fick många att få upp ögonen för problemet med obehöriga i spåren. Nu tar vi det ett steg till och berättar hur det faktisk påverkar folks vardag, med hjälp av Rickard Söderberg och hans operettsällskap. Rickard är en person som dels drabbats själv, dels kan hjälpa oss att få ut budskapet till skåningarna. För alla vill vi att tågen ska gå i tid så att vi kan resa smidigt och hållbart i Skåne, säger Hans Engleson, affärsområdeschef tåg hos Skånetrafiken.

Fakta kring obehöriga i spår (källa: Trafikverket).

Totalt registrerades 534 tillfällen 2022. Det försenade tågen i 1 194 timmar bara i Skåne. Vilket motsvarar runt 50 dagars försening per år. Hittills under 2023 (till och med augusti) har det hänt 280 gånger och försenat tågen 627 timmar. Skåne är sämst i klassen när det gäller obehöriga vid spåren. Allra sämst är det i Lund, Helsingborg och Hässleholm som tillsammans hade över 140 anmälda händelser av obehöriga i spår under 2022.