Ny snabbtågsförbindelse kopplar samman Prag med polska städer

Den nya järnvägslinjen Ex 32 Praha - Pardubice - Wrocław - Gdynia är ett steg mot att stärka den mellanstatliga förbindelsen mellan Tjeckien och Polen. Det kommer att erbjuda passagerarna modern komfort, snabba transporter och ett brett utbud av tjänster. Foto: Tågoperatören Ceske Drahy

ČD och PKP Intercity erbjuder offentligt beställda långväga transporter Ex 32 Praha - Pardubice - Wrocław - Gdynia

Tjeckiska republikens transportministerium och de tjeckiska järnvägarna České dráhy har slutit ett tioårigt kontrakt för tillhandahållande av kollektivtrafiktjänster på rutten Ex 32 Praha - Pardubice - Lichkovs delstatsgräns (- Polen) för perioden 2025 till 2034 tidtabell.

Detta avtal är enligt järnvägsmyndigheter ett steg i riktning mot att stärka mellanstatliga förbindelser och gör det möjligt att förbinda den tjeckiska huvudstaden Prag och östra Böhmen med de polska städerna Wrocław, Poznań, Bydgoszcz, Gdańsk och Gdynia.

Luftkonditionerade vagnar

Tågen på sträckan Ex 32 Prag - Pardubice - Wrocław - Gdynia körs med luftkonditionerade vagnar av EuroCity-standarden från ČD och PKP Intercity. Vagnarna kommer att ha plats för cirka 250 personer och kommer att vara utrustade för att bära rullstolar, barnvagnar och cyklar. 

Passagerare erbjuds en rad tjänster, inklusive tillgång till internet via Wi-Fi-nätverket ombord och förfriskningar. Dessa kommer initialt att erbjudas i form av en leveranstjänst och från 2026 års tidtabell planeras användning av restaurang eller bistrobil, vilket ytterligare förbättrar reseupplevelsen.

Restiden mellan Praha och Wrocław på denna rutt bör vara cirka 4 timmar och mellan Praha och Gdynia cirka 9 timmar. I Tjeckien finns det förutom Praha även planerade stopp i Kolín, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Letohrad, Jablonné nad Orlicí och Lichkov. Tågen kommer att avgå fyra gånger om dagen från båda ändarna av sträckan var fjärde timme. De exakta tågförbindelserna kommer att fastställas som en del av skapandet av 2025 års tidtabell.

Viktig förbindelse mellan Tjeckien och Polen

2009 körde ett direkt expresstågspar Praha - Wrocław via Hradec Králové med en restid på cirka 6,5 ​​timmar. 2010 körde ett par Orlice Pardubice - Wrocław-tåg. När man reste från Prag krävdes en byte och den snabbaste anslutningen tog mer än 5 timmar. 

De nya tågen kommer att erbjuda en mycket snabbare och bättre kvalitetsförbindelse mellan de tjeckiska och nedre Schlesiska städerna än tidigare. Resan från Prag och Tjeckien till Gdańsk på Ex 32-linjen blir då cirka 3 timmar snabbare än den tidigare resan via Bohumín och Warszawa.

Källa: České dráhy