Brno beställer fler spårvagnar

Hytten är utformad för enkelhet och god sikt. Vindrutorna är uppvärmda. Foto: Skoda Group

Tjeckiska operatören DPMB i Brno har tilldelat Škoda Group en fast order för att leverera 15 spårvagnar av typen ForCity Smart 45T. Detta möjliggör ersättning av föråldrade KT8-spårvagnar som är från slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Den senaste ordern, som meddelades den 11 november, har lagts som ett alternativ under en ramberättelse från februari 2021, som inkluderade en fast order för initialt fem spårvagnar med möjlighet att beställa upp till 40 till. Tidigare i år säkrade DPMB 630 miljoner kronor i EU-finansiering för att täcka en del av kostnaden för att beställa 15 ytterligare spårvagnar.

Stora multifunktionella utrymmen

Varje spårvagn i den senaste ordern kommer att kosta 75 miljoner tjeckiska kronor. De första fem planeras att levereras 2024 och de resterande 2025.

De kommer att användas på linje 8 från Lišně till universitetsområdet, där de fem spårvagnarna som levererades i den ursprungliga ordern redan är i tjänst. De "uppfyller alla våra krav på moderna fordon från 2000-talet, och våra passagerare är nöjda, sa DPMB:s verkställande direktör Miloš Havránek.

DPMB har kvarstående alternativ att beställa ytterligare 20 spårvagnar fram till 2026.

ForCity Smart 45T är tresektionella låggolvsspårvagnar med dubbelriktad körning som är 31 meter långa och har en kapacitet på 233 passagerare, varav 64 sitter. Det finns två stora multifunktionella utrymmen för rullstolar, barnvagnar eller cyklar.

Regenerativ bromsning

Samtliga åtta axlar är drivna med en maximal driftshastighet på 70 km/h, och är utrustade för regenerativ bromsning.

Funktioner inkluderar luftkonditionering, ett "modernt, tydligt" informationssystem med breda LCD-skärmar, interna och externa övervakningskameror, rostfria handtag, USB-laddare och delvis tonade sidorutor.

Hytten är utformad för enkelhet och god sikt. Vindrutorna är uppvärmda.

Källa: Škoda Group