Delvis ny linjesträckning för dubbelspårsetappen i Västernorrland

Dubbelspår mellan Digersjö och Sundsvall. Foto: kote puerto/unsplash

Trafikverket har i sin fortsatta projektering tittat på en delvis ny linjesträckning för projektet gällande dubbelspårssträckan mellan Dingersjö och Kubikenborg. Nu bjuder de nu in berörda fastighetsägare till Öppet hus för en tidig dialog kring sitt nya förslag.

– Vi ska bygga en så rät linje som möjligt för att möjliggöra hastigheter på upp till 250 km/h och uppfylla målet att öka kapaciteten så att fler tåg kan trafikera längs Ostkustbanan, berättar projektledare Monika Wingård och fortsätter.

– Dubbelspårsutbyggnaden mellan Dingersjö och Kubikenborg ser vi som en delinvestering i ett framtida dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle. Målet är att restiden på Ostkustbanan mellan Sundsvall och Stockholm ska vara under 2 timmar. idag tar det 3,5 timmar med snabbtåg. 

Den nya sträckningen mellan Dingersjö och Kubikenborg har flera fördelar, dels bedöms den kunna förkorta byggtiden och framförallt uppnås målet att bygga så att tågen kan köra upp till 250 km/h. 

– Den negativa påverkan är att privatpersoner drabbas och det är olyckligt. Ett så här stort dubbelspårsprojekt kommer ofrånkomligen att påverka boende dig i närområdet på olika sätt. Vi försöker så långt det är möjligt att minimera påverkan för närboende.

– Vi har ett ansvar att hitta en helhetslösning som blir så bra som möjligt för så många som möjligt. Jag har full förståelse för att vår långa planprocess är påfrestande för dig som drabbas. 

Trafikverket skickar in planen för fastställelse kring årsskiftet 2025/2026.

Källa: Trafikverket