Ny rapport betonar vikten av en snabbare järnvägsförbindelse för försvarsindustrin

En nyligen publicerad rapport har identifierat sju avgörande slutsatser som belyser vikten av en fungerande järnvägslänk mellan Oslo och Stockholm för Sveriges totalförsvar och försvarsindustri. Foto: andres siimon/unsplash

En ny rapport framhåller den vitala betydelsen av väl fungerande järnvägsförbindelser mellan Oslo och Stockholm för Sveriges totalförsvar och försvarsindustri. Stråket som går från öst till väst genom Sverige och Norge utgör en central resurs för båda ländernas försvar och industri, skriver Oslo-Sthlm 2.55.

Över hälften av de som arbetar inom Sveriges totalförsvar verkar i detta område, och det har också betydelse för Norge och Osloregionen. Stråket har redan klassificerats som avgörande för både Sverige och Finland i tidigare försvarsbeslut. Dessutom har området en unik position inom svensk försvarsindustri, med företag som växer starkt och har omfattande rekryteringsbehov.

– Det här understryker vikten av att investera i förbättringar av järnvägsförbindelsen mellan Oslo och Stockholm, både för att Sveriges totalförsvar och försvarsindustri. Rapporten visar på att en sådan investering skulle öka redundansen och minska sårbarheten, vilket är kritiskt för att trygga landets säkerhet och förmåga att reagera vid olika typer av kriser, säger Jonas Karlsson, VD Oslo-Sthlm 2.55

En förbättrad järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm skulle inte bara stärka Nordens försvarskapacitet utan även möjliggöra snabbare förflyttning av material och trupper. Vägförbindelser räcker inte till för de stora volymerna som krävs. En ny järnvägsförbindelse över gränsen skulle öka kapaciteten och minska sårbarheten. Järnvägen spelar en central roll när det gäller att ta emot och överföra stöd via Norge och vidare till Finland och Baltikum, anser Oslo-Sthlm 2.55.

– Vi har länge pratat om att en bättre järnvägsförbindelse mellan Oslo-Stockholm skulle stärka både Sverige och Norge ekonomiskt samt att det kraftigt skulle minska vår klimatpåverkan. Men med det försämrade säkerhetsläget i Europa är det tyvärr uppenbart att det blivit ännu mer angeläget och akut att utveckla förbindelsen nu, avslutar Jonas Karlsson.

Rapporten påpekar att dagens järnvägsförbindelse lider av låg tillförlitlighet och långa restider på grund av kapacitetsproblem och kurviga sträckningar. Genom att förbättra järnvägsinfrastrukturen mellan Oslo och Stockholm kan totalförsvaret stärkas både i fredstid och i händelse av kriser eller krig. Det är nu mer angeläget än någonsin att utveckla denna förbindelse, särskilt med det försämrade säkerhetsläget i Europa.

bild
Bild: Oslo-Stockholm 2.55

Källa: Oslo-Stockholm 2.55