Matterhorn Gotthard Bahn expanderar: 25 nya tåg från Stadler Rail på spår

Efter inköp av KOMET-motorvagnar mellan 2007 och 2014, fortsätter ORION-motorvagnarna att verkställa strategin i två steg. Stadler Rail

Matterhorn Gotthard Bahn har slutit avtal med Stadler Rail om en andra etapp för leverans av nya ORION-motorvagnar. Totalt 25 fordon kommer att levereras fram till våren 2029.

Kontraktet undertecknades av Dr. Ansgar Brockmeyer, divisionschef för försäljning och marknadsföring, samt av Christian König, Fernando Lehner, VD för MGBahn, och Ivan Pfammatter, chef för rullande material och dragkraft hos MGBahn. Den andra etappen representerar en investering på över 260 miljoner CHF.

Nytt fordon var sjätte vecka

Produktionen av de tre-delade motorvagnarna startar i början av 2025 med första leveransen planerad till hösten samma år, och den första tågsättningen beräknas tas i drift under det första kvartalet 2026. Planen är att leverera ett nytt fordon var sjätte vecka därefter.

MGBahn strävar efter att täcka all regional persontrafik med motorvagnar senast 2030. Den totala investeringen för alla 37 tåg uppgår till cirka 420 miljoner CHF.

Efter offentlig upphandling i slutet av 2018 tilldelades Stadler kontraktet i februari 2020. Den första etappen som avtalades i mars 2020 omfattade 12 motorvagnar, varav de första redan trafikerar MGBahns tidtabell.

Traditionella namn

De nya motorvagnarna, som kan trafikera hela MGBahns nät från Zermatt till Disentis, lovar hög flexibilitet och energieffektivitet. ORION-modellerna ersätter äldre lok och personvagnar och är anpassningsbara för enkel, dubbel eller trippelkoppling, vilket ger upp till 438 sittplatser.

Namnet "ORION" representerar optimal regionaltransport i lokaltrafiken och följer BVZ Gruppens tradition att namnge tåg efter astronomiska termer.

Källa: Stadler