LTG Cargo stoppar lyxbilar på fel spår

Genom intern analys av 447 lyxbilar identifierades fyra företag som misstänkta för sanktionsbrott. Foto: LTG Cargo

LTG Cargo, en del av Litauens Järnvägar, anmäler misstänkta sanktionsbrott i lyxbilstransporten till myndigheterna. Efter en intern granskning upptäcktes att exporten av bilar kan ha kringgått internationella sanktioner.

Sedan krigets start i Ukraina har omlastningen av bilar ökat, trots nya sanktioner. LTG har agerat proaktivt för att förhindra olovlig transport och redan överlämnat bevismaterial om eventuella sanktionsbrott till Litauens åklagarmyndighet.

Lyxbilar via Litauen stoppas

Misstankar om att lyxbilar transporterades till Ryssland i strid med sanktionerna väcktes tidigt. Genom att noggrant övervaka och utvärdera tidigare sändningar har LTG Cargo bekräftat att bilar som skulle till tredjeländer faktiskt nådde Ryssland.

- Vi arbetar dagligen för att förhindra sanktionsbrott och säkerställa att ingen obehörig last når Ryssland, säger Eglė Šimė, VD för LTG Cargo.

- Vi har informerat våra kunder om att transport av alla lyxbilar via Litauen pausas.

Presenterade sina rön

Efter ökade kontroller i februari upptäckte LTG Cargo misstänkta rörelser av lyxbilar i mars. Åtgärder skärptes, inklusive ökad dokumentation och kontroll. Genom intern analys av 447 lyxbilar identifierades fyra företag som misstänkta för sanktionsbrott. LTG Cargo har presenterat sina rön för åklagarmyndigheten.

Från och med 1 december kommer LTG Cargo inte att godkänna transportförfrågningar för lyxbilar till specificerade tredjeländer, om bilarna är tillverkade de senaste fem åren och värderade över 50 000 EUR.