Snart direkttåg från Helsingfors till Hangö

Finländska trafikledsverket planerar 23 tunnlar i södra Finland. Foto: Väylävirasto

Elektrifieringsarbetet mellan Hangö och Karis är färdigt och sträckan förväntas få drifttillstånd av Traficom vid årets slut. Det betyder att resenärer snart kan ta tåget direkt från Hangö station till Helsingfors utan att behöva byta tåg i Karis. Däremot kommer elektrifieringen mellan Hyvinge och Karis att fortsätta in i nästa år.

Väylävirasto, Finlands trafikverk, meddelar att elektrifieringen av sträckan Karis-Hangö är klar och efter slutförande av slutliga finjusteringar, blir det provkörningar med lokaltrafikens tåg. Under byggnadstiden har passagerarna mellan Karis och Hangö rest med buss.

Drifttillstånd snart

Anu Punola, chef för lokaltrafik vid VR, berättar till nyhetssajten Yle Uutiset, att man snart kommer att köra lokaltrafik på sträckan och att information om trafikstart och biljettförsäljning kommer att meddelas så snart Traficom beviljar tillstånd.

Målet är att få drifttillståndet innan årsskiftet 2023, och hela projektet med elektrifiering av sträckan Hyvinge-Hangö beräknas vara klart vid slutet av nästa år.

Den 150 år gamla järnvägen mellan Hyvinge och Hangö har genomgått en omfattande modernisering som möjliggör direkt tågförbindelse mellan Hangö och Helsingfors utan byte i Karis.

Källa. Yle Uutiset