Knorr-Bremse utrustar 246 CITYLINK spårvagnar från Stadler för 6 trafikföretag i Tyskland och Österrike

Alla fordon kommer även att utrustas med luftkonditioneringssystem från Knorr-Bremse-märket Merak, vilka enligt tillverkaren "säkerställer ren och behagligt tempererad luft i passagerarutrymmen och förarhytter". Foto: Stadler

Knorr-Bremse, en ledande leverantör av tågsystemlösningar, kommer att utrusta minst 246 CITYLINK spårvagnar från Stadler. Dessa vagnar är en del av ett stort samarbetsprojekt som även inkluderar optioner på ytterligare 258 fordon och kommer att levereras till sex olika trafikföretag i Tyskland och Österrike.

Utöver avancerade bromssystem, inklusive magneträlsbromsar och luftkonditioneringssystem, kommer Knorr-Bremse RailServices att erbjuda omfattande tjänster för systemen i 32 år, vilket kommer att bidra till tågens långsiktiga användbarhet och prestanda.

Trafikomställning

Nicolas Lange, medlem i styrelsen för Knorr-Bremse AG och globalt ansvarig för Rail Division, betonar vikten av attraktiva och tillgängliga tågsystem för att lyckas med trafikomställningen.

- Vi är glada över att kunna bidra till säkerhet, pålitlighet och passagerarkomfort på spåren genom detta långsiktiga utrustningsprojekt med vår kund Stadler, säger han.

Peter Radina, medlem i ledningen för Knorr-Bremse Systeme für Schienenfahrzeuge GmbH, tillägger att Stadler med sina CITYLINK-tåg erbjuder ett framtidsinriktat fordonkoncept.

- Bland annat levererar vi höginnovativa bromssystem som är exakt anpassade efter kundens krav.

Ytterligare option på 258

Från slutet av 2023 och fram till 2031 kommer Knorr-Bremse att utrusta 246 tåg med sina systemlösningar. Ramavtalet ger Stadler en option på upp till 258 ytterligare fordon. För detta stora projekt, benämnt "VDV TramTrain", har sex trafikföretag samarbetat under ledning av Verkehrsbetriebe Karlsruhe (VBK).

De tredelade spårfordonen varierar något i design beroende på var de ska användas och vem som är operatör. Knorr-Bremse har använt sin ledande system- och komponentexpertis för att utveckla kundspecifika lösningar.

Fullhydrauliska bromssystem

Tågen kommer att utrustas med fullhydrauliska bromssystem där samverkan mellan viktiga komponenter har vidareutvecklats. Detta inkluderar bland annat magneträlsbromsar och nya hydrauliska aggregat. Detta ökar bromssystemens flexibilitet under olika driftförhållanden och vid olika spårförutsättningar. Knorr-Bremse levererar därmed en sofistikerad och högt pålitlig lösning för ett viktigt och långsiktigt mobilitetsprojekt.

Dessa energieffektiva luftkonditioneringssystem använder det naturliga köldmediet CO₂. Stadler litar också på Knorr-Bremse RailServices för lösningar inom livscykelhantering. Serviceavtalet, som sträcker sig över 32 år, inkluderar bland annat leverans av reservdelar och underhållstjänster för Knorr-Bremse-systemteknologin.

Källa: Pressmeddelande från Knorr-Bremse