Outokumpu ville komma tillrätta med problemet med träsliprar som sprack, smulades sönder och genererade en hel del städjobb. Lösningen blev en sliper i återvunnen plast, som dessutom bidrar till minskade koldioxidutsläpp.
– Belastningen och väderpåverkan gör att träsliprarna spricker och smulas sönder. Det var träflisor överallt och vi började fundera på om det fanns något alternativ till träsliprar som håller bättre. Det var då vi fick upp ögonen för de kompositsliprar som tillverkas i Arvika, säger Christopher Myhrman, avdelningschef vid Outokumpu Degerfors.
Leif Andersson driver Plaståtervinning i Wermland. Ett företag som arbetar för ett kretsloppssamhälle där man återvinner avfall. Plaståtervinning i Wermland är ett av få företag i sitt slag som tar emot utsorterad plast.
Genom ett nära samarbete med företaget TMR har man utvecklat kompositsliprar för i första hand järnvägen, men nu har alltså även stålindustrin blivit en intressant kund.
– Upphandlingen med Trafikverket pågår fortfarande, samtidigt levererar vi sliprar till Jernhusen som har stationsområden, samt testar sliprar på Inlandsbanan. Istället för att en del av plasterna som inte går att materialåtervinna genom traditionell teknik går till förbränning kan vi göra nya produkter och spara miljön, säger Leif Andersson, Plaståtervinning i Wermland.
– För varje kilogram återvunnen plast kan koldioxidutsläppen minska med upp till 2,7 kg jämfört med förbränning och för varje kg plast som går till återvinning sparas cirka en liter olja jämfört med att använda jungfrulig plast, säger Leif Andersson.
Även Jernhusen lägger på slipers av återvunnet plastemballage. Pilotprojektet finns i Luleå där 1 200 plastslipers läggs ut.