Talgo minimerar koldioxidutsläppen i samarbete med danska tågoperatören DSB

Det ursprungliga kontraktet, värt 500 miljoner euro, inkluderar leverans av de första 16 tågenheterna, som kommer att nå en kommersiell hastighet på 200 km/h Foto: Talgo.

Danska järnvägsoperatören samarbetar med spanska tillverkaren av rullande materiel, Talgo, i ett ambitiöst försök att minska koldioxidutsläppen och skapa mer hållbara transportlösningar i Danmark.

Valet av Talgo som samarbetspartner grundar sig i deras banbrytande teknologi, inklusive ett exklusivt drivsystem som minskar energiförbrukningen med upp till 30 procent jämfört med branschstandarden.

Den danska järnvägsoperatören har gett Talgo i uppdrag att tillverka 16 nya tågenheter för att förnya och förbättra passagerartjänsten i Danmark, både inom landsvägstrafiken och för internationella förbindelser till Tyskland.

Fullständigt interoperabla och kompatibla

Det ursprungliga kontraktet, värt 500 miljoner euro, inkluderar leverans av de första 16 tågenheterna, som kommer att nå en kommersiell hastighet på 200 km/h och ingå i Talgo 230-teknikplattformen. Dessa tåg kommer att vara fullständigt interoperabla och kompatibla med lok från andra tillverkare.

Talgo-DSB-samarbetet belyser Danmarks åtagande att minska koldioxidutsläppen med 70 procent fram till slutet av detta årtionde, som svar på klimatnödläget i EU.

Samarbete med mänsklig dimension

Projektet betonar också vikten av att tillgodose passagerarnas behov. DSB ställde krav på att tågen skulle ha jämn golvnivå och även anpassningsbara för att möta alla passagerarnas krav. Denna ambition resulterade i en mångfald av krav som Talgo framgångsrikt uppfyllde, vilket garanterar en bekväm och mångsidig tågupplevelse för resenärerna.

Källa: Talgo