Rivning, flisning och återställning av Karlsborgsbanans mark

Rivningsarbetet pågår på flera sträckor och i flera områden. Foto: eberhard grossgasteiger/unsplash

Nu sker rivning av Karlsborgsbanan, bandel 541, mellan Karlsborg och Skövde i västra Götaland. Banan är sedan länge oanvänd och genom att riva finns det möjlighet till att använda området bättre i framtiden.

Arbetet med att börja riva Karlsborgsbanan etappvis startade under vintern 2023 och beräknas bli klart nu i november. Entreprenören NCC arbetar nu mellan Skövde, Huseby och Tibro där flisning och återställning mark utförs. Därefter planeras flisning och återställning av mark mellan Mölltorp och Karlsborg.

Banan är cirka 43 kilometer lång och öppnades år 1876 för både person- och godstrafik. Persontrafiken upphörde 1986 och godstrafiken i slutet av 1990-talet.

Sträckan mellan Tibro och Karlsborg blev formellt nerlagd 2010 och sträckan mellan Skövde ochTibro i slutet av 2018. Sedan 2010 har banan varit utan underhåll och är nu i dåligt skick. Därför ska Trafikverket riva den. Marken banan ligger på kommer erbjudas till försäljning till kommunen. Det finns i dagsläget ingen möjlighet för privatpersoner att köpa bandelar.

Källa: Trafikverket