Fleximark ska erbjuda kunderna att prägla sina egna märken

Göran Karlsson, säljare vid Fleximark presenterade företagets märkningssortiment vid järnvägsmässan Elmia Nordic Rail.

Märkningsföretaget Fleximark erbjuder ett brett sortiment av rostfri syrafast stålmärkning för järnvägsbranschen. Hittills har märksystemen tillverkats och präglats i företagets anläggningar. 

– Men nu håller vi på att ta fram en maskin som kan stå hos kunderna och med vars hjälp de kan prägla sina egna märken, säger Göran Karlsson som representerade företaget på Elmia Nordic Rail.

Fleximarks deltagande på järnvägsmässan Elmia Nordic Rail var ingen tillfällighet. Bland företagets kunder finns stora underleverantörer som Strukton och Nordic Railway Construction Group. 

– Vi är med på de stora projekten och har gjort en hel del genom åren vid Mälarbanan, Öresundsbron, Botniabanan och dubbelspåret i Sollentuna, säger Göran Karlsson.

Fleximarks märksystem för järnvägen är brandsäkert.

– Märkningen ska klara en kabelbrand till exempel, och det är krav på att den inte ska rosta. Den är gjord i rostfritt syrafast stål. 

En maskin som präglar stålmärken och är placerad hos kunden är en kommande nyhet från Fleximark.

Tanken är att den ska finnas med vid stora infrastrukturprojekt med behov av omfattande volymer av märkningar. 

– Vi håller nu på att integrera den med vår programvara, säger Göran Karlsson.

Fleximark kommer att förse maskinanvändarna med blanka märken.

– Man placerar märkena i en kassett. Sedan laddar kunden ner sin lista med märkning. I nästa steg skriver maskinen ut märkena, säger Göran Karlsson.

Företaget har ännu inte bestämt om maskinen ska säljas eller leasas ut till kunderna.

Göran Karlsson berättade också om en ny temperaturindikator som Fleximark tagit upp i sortimentet.

– Den indikerar ifall en kabel går varm i en installation. Den börjar att indikera vid 50 grader, och går temperaturen över 70 grader så blir det en permanent färgskiftning – från lila till rosa. 

Fleximark AB är ett svenskt företag som startades 1978. Företagets affärsidé är att utveckla, tillverka, marknadsföra och sälja märksystem för att tillgodose marknadens behov av kabel-, part- och komponentmärkning. Företaget tillhör den tyska koncernen LAPP, som är en av världens ledande leverantörer av högkvalitativ kabel och kabeltillbehör.

– Vi är framförallt verksamma på installationssidan, men vi jobbar även med maskinbyggare och med telekommunikation. Vi har egentligen märkning för alla som behöver någon industriell märkning, säger Göran Karlsson.

fleximark.lappgroup.com
bild