Alstom och FLOX Robotics Inleder samarbete om teknik för detektion av vilda djur på spår

Renar på Inlandsbanan. Foto: Wikipedia Common, kredit: Arcimboldo

Alstom och robotinnovatören FLOX Robotics samarbetar om nya, intelligenta lösningar för att undvika kollisioner mellan tåg och vilt.

Alstom, en global ledare inom hållbara och smarta mobilitetslösningar, och Flox Robotics, en innovatör inom robotlösningar, presenterar sin gemensamma strategi för att tackla en betydande utmaning inom järnvägssektorn: incidenter som involverar kollisioner med vilt.

Betydande materiella skador

Samspelet mellan vilt och människor har konsekvent ställt stora utmaningar. På grund av tågens hastigheter och bromssträckor möter järnvägsindustrin ofta oundvikliga kollisioner med vilda djur. Dessa incidenter resulterar i betydande materiella skador, känslomässig trauma för tågförare och, tyvärr, dödsfall för djuren. I en värld där tåg och spår opererar vid sina maximala kapaciteter, med en växande global medvetenhet om naturskydd, har förebyggande av kollisioner med djur blivit en prioritet.

- Genom att tackla utmaningen med kollisioner med vilt tar vi ett betydande steg mot att harmonisera transport med miljön säger Gaël Chosson, Innovation Station Manager på Alstom.

- Som en global ledare inom mobilitetslösningar är Alstom starkt engagerade i att inte bara koppla samman platser. Vårt främsta fokus är att säkerställa att våra innovationer respekterar och skyddar världen omkring oss. Vårt samarbete med FLOX Robotics exemplifierar detta engagemang. Genom att tackla utmaningen med kollisioner med vilt tar vi ett betydande steg mot att harmonisera transport med miljön. Vi tror att med teknik och beslutsamhet kan vi skapa lösningar som gynnar mänskligheten och naturen, säger Gaël Chosson.

Avskräcker djur

- Vi kombinerar state-of-the-art-kunskap om vilt med artificiell intelligens för att säkerställa att lösningen är mångsidig, autonom och fungerar med hög effektivitet under långa perioder, för att förhindra att vilda djur vänjer sig vid den, vilket har visat sig vara ett problem med befintliga lösningar, säger Sara Nozkova, VD på FLOX Robotics.

Nu introducerar parterna en innovativ lösning utformad för att avskräcka djur och minska risken för kollisioner. Tekniken kan använda avancerad bildanalys och AI-algoritmer för att identifiera djur i närheten och sända ut ett skräddarsytt avskräckande ljud för att skrämma dem bort. Utvecklad i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) anpassar sig denna avskräckande ljudteknik över tid, vilket säkerställer långvarig effektivitet. Tester utförda i Sverige med Trafikverket, Sveriges nationella transportadministration, har bekräftat dess effektivitet i 88 procent av fallen.

Långvarig effektivitet

Till skillnad från alternativa lösningar som tappar sin effektivitet över tid när djur vänjer sig vid det avskräckande ljudet, säkerställer Alstom-FLOX Robotics-systemet långvarig effektivitet. Traditionella tekniker som sänder ut konstant ljud för alla djur misslyckas ofta med att avskräcka vissa arter. Dessutom kan system som genererar ljud när ett tåg närmar sig störa både den lokala gemenskapen och djurlivet som inte är närvarande på spåren.

Samarbetet syftar till att rulla ut pilotprojekt i utvalda regioner senare i år och understryker engagemanget för miljöbevarande och järnvägssäkerhet.

Källa: Alstom