Nästa stora järnvägsprojekt som ska "föra Finland närmare"

Framtida Finlandsbanan från Helsingfors upp till Lappland. Karta: Suomirata.projektet/ Finlandsbane-projektet

Suomirata, på svenska Finlandsbanan, är mer än en vision för framtidens person- och godstrafik i Finland. Målet är att höja servicenivån inom spårtrafiken och ta ett viktigt steg framåt för utvecklingen av tågtrafiken i landet.

Projektet Suomirata tog fart när ett företag för projektering bildades i slutet av 2020. Finlandsbanan Ab har i uppdrag att projektera järnvägsinfrastrukturen för en spårförbindelse mellan Helsingfors och Tammerfors via Helsingfors-Vanda flygplats, och det ska vara klart för byggstart.

Nästa steg i Suomirata-projektet inkluderar en lokaliseringsutredning för en snabb spårförbindelse mellan Helsingfors och Tammerfors samt en utvecklingsutredning för bansträckan Riihimäki–Tammerfors.

Genererar tillväxt 

Godkännande av järnvägsplanen kräver att den överensstämmer med detaljplanerna. Suomirata förutspås generera tillväxt, skapa arbetstillfällen och främja företagsverksamhet, både under och efter byggprocessen. Det kommer att integrera vårt exportdrivna land närmare det globala nätverket av flygplatser och järnvägar.

Det här är en omfattande satsning som kommer att påverka hela landet positivt. Oavsett om det handlar om ekonomisk tillväxt, sysselsättning eller klimatförändringar, kommer genomförandet av Suomirata-projektet att gynna hela Finland.

Stor påverkan på nationell konkurrenskraft

Initiativtagarna anser att Suomirata-projektet kommer att föra Finland närmare eller förkorta avstånden. Det möjliggör en tågförbindelse på ungefär en timme mellan Tammerfors och Helsingfors, samt en snabbare spårförbindelse mellan Helsingfors centrum och Helsingfors-Vanda flygplats. Projektet kommer att eliminera flaskhalsar inom spårtrafiken, vilket har stor påverkan på nationell konkurrenskraft och därmed gynna tågtrafiken i hela landet.

Eftersom ungefär hälften av finländarna bor längs stambanan kommer Suomirata-projektet att gynna hela Finland. Över hälften av arbetstillfällena i Finland och mer än 70 procent av utbildnings-, forsknings- och innovationsverksamheten finns inom projektets område.

Genomförandet av Suomirata-projektet kommer att ha betydande regionala, nationella och globala effekter, både för enskilda människor och samhället som helhet.

Källa: Suomirata-projektet