Railcare säkrar kontrakt på 403 miljoner kronor för beredskapslok

Uppdraget i Borlänge är en förlängning av nuvarande uppdrag, men övriga fem orter i Gävle, Hallsberg, Ånge, Nässjö och Älmhult är nya. Foto: Railcare

Railcare har säkrat kontrakt inom beredskapslok med Trafikverket. Kontraktet sträcker sig över fem år och har ett totalt ordervärde på 403 miljoner svenska kronor, motsvarande över 80 miljoner svenska kronor per år. Kontraktet omfattar sex orter, och de första uppdragen börjar den 1 januari 2025, medan det sista uppdraget inleds den 1 januari 2026. Det inkluderar även en option på ytterligare 1+1 år med ett värde av 161 miljoner svenska kronor.

– Det här är det näst största kontrakt som vi har tecknat i Railcares historia och det betyder väldigt mycket för lönsamheten och långsiktigheten i transportverksamheten. Tillsammans med nuvarande kontrakt har vi nu kontrakt för totalt tio beredskapslok, säger Mattias Remahl, CEO på Railcare Group AB.

Uppdraget i Borlänge är en förlängning av ett befintligt uppdrag, medan de övriga fem orterna i Gävle, Hallsberg, Ånge, Nässjö och Älmhult är nya. Railcare kommer att tillhandahålla beredskapslok samt personal på varje ort och kommer att vara tillgängliga för avrop dygnet runt, årets alla dagar.

Beredskapslok är avsedda för att snabbt hantera spårrensning och vid behov evakuering efter olyckor. Uppdraget innebär transport av järnvägsfordon som har varit inblandade i olyckor eller haverier på järnvägsnätet som Trafikverket ansvarar för. Det omfattar initiala åtgärder för att avlägsna hinder och återställa spåret för trafik.