Teknikum tillverkar unika klimatsmarta järnvägsövergångar

Teknikums plankorsning Teknicross är uppbyggd av återvunnit och begagnat gummi med hög kvalitet.

Teknikums plankorsningar är uppbyggda av återvunnit och begagnat gummi med hög kvalitet  Produkten, som fått namnet Teknicross, har dessutom fått en miljöproduktdeklaration från det internationella EPD-systemet. 

– Vi är de första i branschen som har en sådan miljöproduktdeklaration, säger Riku Sivula, affärsenhetschef för formgjutna produkter på Teknikum Group.
 

bild
Försäljningschef Lars Åström och affärsenhetschef Riku Sivula representerade Teknikum på järnvägsmässan Nordic Rail i Jönköping.

Teknikum är ett finskt polymerföretag med tillverkning i Finland och Ungern. För järnvägsövergångar har företaget tagit fram en plankorsning gjord av gummimaterial. Produkten, som fått namnet Teknicross, är designad för nordisk miljö med kalla isiga temperaturer och har bland annat självrengörande egenskaper.

En fördel med Teknikums Teknicrossystem är att det inte kommer att vittra sönder med tiden och lämna hål eller luckor vid järnvägskorsningar – vilket kan ske med andra byggmaterial. Det garanterar en tryggare passage för fotgängare, cyklister och fordonstrafik.

Ett tungt argument för att välja Teknicross är produktens miljöprofil, framhåller Riku Sivula. Återvunnet eller begagnat material används för att tillverka produkten.

– Att vi fått en miljöproduktdeklaration i EPD-systemet (Environmental Product Declaration) är en officiell bekräftelse på att produkten har ett lågt koldioxidavtryck, säger Riku Sivula.

Miljövarudeklarationen gör att köpare av systemet kan få en uppfattning om dess klimatavtryck och jämföra den med produkter från andra tillverkare.

Utformningen av Teknicross kan anpassas för olika förhållanden och är gjord för att kunna installeras snabbt och enkelt. En aktuell installation finns exempelvis vid ett flertal spårövergångar längs Tammerfors nya spårvägslinjer.

 Nu satsar Teknikum på att etablera Teknicross på den svenska marknaden. Ett steg i den riktningen var att medverka på järnvägsmässan Elmia Nordic Rail den 10–12 oktober.

– Teknicross är en produkt som erbjuder en färdig lösning för den svenska järnvägen, Riku Sivula.

 Teknikum har ett brett sortiment inom gummiprodukter. En stor sektor för företaget är gruvindustrin.

– Här tillhandahåller vi i princip allt i polymermaterial, såsom slitmaterial. Vi levererar främst till den europeiska-, och särskilt den skandinaviska marknaden, säger Lars Åström, försäljningschef vid Teknikum Group.

Företaget planerar även att göra en satsning i Sverige med produktgruppen för gruvindustrin.

– Vår starka sida är att vi vi fokuserar på produkternas miljöaspekter. Vår tillverkning är en miljövänlig process,  och våra produkter är närproducerade i Norden, säger Lars Åström.

teknikum.com

bild