Nu är projektet med Söderströmsbron klart

Foto: scott evans/unsplash

De planerade arbetena på Söderströmsbron i Stockholm är nu klara. Sommarens arbeten gick som planerat och tunnelbanetrafiken går som vanligt mellan Slussen och Gamla stan igen.

Under sommaren har Region Stockholms arbeten på bron påverkat tunnelbanetrafiken. Gröna linjen har varit helt avstängd under en vecka, och både Röd och Grön linje har påverkats efter kl. 23:00.

– Sommarens arbeten har gått bra och vi har dragit många nya lärdomar. Den största utmaningen har varit att byta ut länkbalkarna på en så pass liten yta samtidigt som trafiken på bron varit igång, säger Martin Schenning projektledare.

Under sommaren har det byts ut växlar och länkbalkar på bron för att öka brons livslängd och minimera risken för oplanerade störningar. 

Under avstängningen som har varit har det pågått produktion dygnet runt och arbetslagen har jobbat skift. Flera olika yrkesgrupper har jobbat på bron då det är olika sorters arbeten som har utförts. Det har svetsats, gjutits, lagts såväl spår som slipers och mycket mer. Söder om plattformarna har det bytts ut länkbalkar under Gröna linjens  spår och de nya länkbalkarna lyftes på plats med hjälp av lyftkran. En kran var placerad på Centralbron. 

– Söderströmsbron är en gammal trotjänare och man vet aldrig vad man kommer träffa på när man tar bort gamla delar, säger Martin Schenning, projektledare på SL. Men trots en del utmaningar och stundom tajt tidplan så har allt gått bra. Det är tack vare bra teamwork och god stämning på arbetsplatsen. 

Källa: Region Stockholm