Efter vildstrejk mot MTR - Lokförare betalar lägre skadestånd än väntat

Älvsjö pendeltågsstation. Foto: Stina Wickenberg

Lokförare som deltog i den vilda strejken mot MTR får nu betala ett skadestånd som är betydligt lägre än företagets ursprungliga krav. Enligt Arbets Världen landade skadeståndet på totalt 475 000 kronor, vilket är långt under de summor som först begärdes.

Tio lokförare i Stockholm har efter en förlikning i Arbetsdomstolen gått med på att betala skadestånd till MTR, det företag som tidigare skötte pendeltågstrafiken i huvudstaden. Skadeståndet, som är resultatet av den vilda strejken, uppgår till 475 000 kronor. Summan är dock betydligt lägre än de 6 000 kronor per förare och en halv miljon i rättegångskostnader som arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen från början krävde. Förarna behöver inte betala något ur egen ficka då insamlade medel från en strejkfond täcker kostnaden, enligt Arbets Världen.

– Vi har satt fokus på säkerhetsbrister och hoppas att andra lokförare fortsätter kämpa för säkerheten, säger Nils Westberg Ahlmark, talesperson för de stämda förarna. Arbets Världen rapporterar att MTR initialt stämde 105 förare, men drog tillbaka de flesta stämningarna när personalbrist uppstod.

Trots skadeståndet på närmare en halv miljon, återstår fortfarande hundratusentals kronor i strejkfonden. Pengarna kommer nu att skänkas till föreningen Arbetarsolidaritet för att kunna användas vid framtida vilda strejker, enligt Arbets Världen.