Morshyttans mötesspår byggs ut för längre godståg

Morshyttan är en driftplats på godsstråket Storvik–Avesta/Krylbo, en del av EU:s transportnät TEN-T. Sträckan trafikeras främst av godståg. Foto: Trafikverket
Morshyttan är en driftplats på godsstråket Storvik–Avesta/Krylbo, en del av EU:s transportnät TEN-T. Sträckan trafikeras främst av godståg. Foto: Trafikverket

Morshyttans driftplats i Avesta kommun byggs ut för att möjliggöra möten mellan upp till 750 meter långa godståg. Projektet är en del av en satsning på att förbättra framkomligheten på sträckan Storvik–Frövi och höja robustheten i det transeuropeiska transportnätet.

Förlängning ska öka kapaciteten
Morshyttans driftplats, belägen längs godsstråket genom Bergslagen mellan Storvik och Avesta/Krylbo, förlängs för att möjliggöra möten mellan längre tåg och klara samtidig infart. Sträckan har betydelse för godstrafiken till och från både Norrland och Bergslagen. Den utgör även en del av EU:s transeuropeiska transportnät, TEN-T.

Projektet innebär även att gångfållan i plankorsningen ersätts med en enklare gång- och cykelväg söderut parallellt med järnvägen. Delar av driftplatsen kommer att stängslas in för att förhindra obehörig passage, så kallat spårspring. Entreprenören ansvarar för arbetsområdet och obehöriga får inte vistas där utan anmälan.

Tidplan
Markarbeten genomförs under april, följt av banarbeten mellan 5 maj och 12 juni. Ett planerat tågstopp sker mellan 12 och 18 juni. Efterarbeten väntas pågå till 30 september. Produktionens start var i september 2024 och den beräknas avslutas i september 2025.

Syftet är ökad robusthet
Syftet med utbyggnaden är att öka framkomligheten för godstrafiken på sträckan Storvik–Frövi och att skapa en mer robust bana med förbättrad förmåga att hantera förseningar.

I dag saknas möjligheter att hantera möten mellan 750 meter långa tåg på sträckan mellan Storvik och Avesta/Krylbo. Genom förlängningen skapas bättre förutsättningar för att trafikera järnvägen med längre tåg, vilket ökar kapaciteten då större volymer kan transporteras med färre avgångar.

Källa: Trafikverket