Hallå där, Mikael Kristoferson på Trafikverket och Per-Magnus Bäckman på Göteborgs Stad. Tre trafikplatser längs Lundbyleden ska byggas om. Vad är det för arbeten som ska göras och vilka positiva effekter får det på trafiken?
– Vi förändrar Leråkersmotet, river Brunnsbomotet och bygger ett nytt mot – Kvillemotet. Samtidigt ska gatorna mellan järnvägen och Backaplan byggas om till den nya Kvilleleden. I projektet ingår också att bygga ut Bohusbanan till dubbelspår på en sträcka av 1,5 kilometer och anlägga en pendeltågsstation vid Brunnsbo. Vi passar även på att bygga planskilda korsningar så att den lokala trafiken inte behöver korsa järnvägen, säger Mikael Kristoferson, projektledare på Trafikverket.
Varför har man valt att lägga en pendeltågsstation i Brunnsbo?
– Det är en lämplig placering för att avlasta den befintliga kollektivtrafiken. Hjalmar Brantingsplatsen och Göteborgs centralstation har begränsad möjlighet att ta emot många fler resenärer. En ny spårvägslinje till Brunnsbo planeras att byggas och öppnas för trafik under 2029. Pendeltågsstationen vid Brunnsbo planeras att öppnas för trafik 2030, säger Mikael Kristoferson.
Vad kommer det att innebära för resenärerna?
– Det blir bättre pendlingsmöjligheter och kortare resor för dem som reser med tåg och ska vidare till centrala Hisingen, eftersom de kan byta färdsätt i Brunnsbo istället för på Göteborgs central. Avlastningen i den befintliga kollektivtrafiken får flera andra positiva effekter som möjliggör tätare turer, effektivare och snabbare resor, säger Per-Magnus Bäckman, projektledare på Göteborgs Stad exploateringsförvaltningen.
Är det något särskilt område som blir extra påverkat under byggtiden – och som man kan undvika om man inte har målpunkt i området?
– Trafiken på Lundbyleden kommer hela tiden att kunna ta sig fram men trafiksituationen förändras under arbetets gång. Även trafiken vid den östra delen av Backaplan och en bit in i Brunnsbo påverkas när gatorna byggs om. Har man då möjlighet att undvika att åka igenom Backaplan under högtrafik kan det vara att rekommendera, säger Per-Magnus Bäckman.
Vad är det som gör att anslutningen mellan Lundbyleden och Tingstadstunneln måste hållas stängd när man bygger om?
– För att kunna bygga allt som planeras behöver vi under byggskedet flytta trafiken då den inte får plats där den går idag eftersom vävningssträckorna blir för korta, förklarar Mikael Kristoferson.
När planeras projekt Lundbyleden vara klart i sin helhet?
– Projektet planeras vara helt klart senast 2030. Några funktioner kommer troligtvis att öppnas tidigare, redan under 2028, säger Mikael Kristoferson.
Källa: Trafik Göteborg