Ny tunnelbana och tusentals bostäder i framtidens Köpenhamn

Konstgjorda ön Lynetteholm ska ligga i förlängningen av Refshaleøen till vänster i bilden. Det ska finnas plats för 35 000 invånare, och ön ska också skydda Köpenhamn mot stigande vattennivåer. (Arkivfoto)
Foto: TV 2 Lorry
Konstgjorda ön Lynetteholm ska ligga i förlängningen av Refshaleøen till vänster i bilden. Det ska finnas plats för 35 000 invånare, och ön ska också skydda Köpenhamn mot stigande vattennivåer. (Arkivfoto) Foto: TV 2 Lorry

En ny tunnelbanelinje, tusentals bostäder och förbättrad infrastruktur ska förvandla Köpenhamns östra hamn. Det står klart efter att den danska regeringen och Köpenhamns stad nyligen kommit överens om en gemensam utvecklingsplan för den konstgjorda halvön Lynetteholm.

En ny stadsdel med bostäder och arbetsplatser

När Lynetteholm och övriga delar av östra hamnen står färdiga år 2070 väntas området rymma omkring 80 000 invånare och 45 000 arbetsplatser – motsvarande storleken på ett av Köpenhamns större brokvarter. Lynetteholm i sig ska husera cirka 50 000 invånare och 30 000 arbetsplatser.

Ny tunnelbana till Lynetteholm – ny stadsdel växer fram i Köpenhamn

Målet är att bidra till en mer balanserad bostadsmarknad i huvudstaden. En fjärdedel av bostäderna kommer att vara allmännyttiga, vilket ska göra området tillgängligt för olika grupper i samhället.

Tunnelbanelinje M5 knyter ihop staden

Ett centralt inslag i utvecklingsplanen är den nya tunnelbanelinjen M5, som ska binda samman Lynetteholm med övriga delar av Amager och resten av Köpenhamns tunnelbanenät. Linjen ska både möta framtida kapacitetsbehov och öka systemets motståndskraft.

Finansminister Nicolai Wammen betonar vikten av kollektivtrafikens utveckling:

– Med denna överenskommelse kan vi skapa ett nytt bostadsområde med olika upplåtelseformer och goda förbindelser till övriga delar av staden. I dag använder över 300 000 personer tunnelbanan varje dag – och antalet väntas öka.

Ny ringväg för bättre vägförbindelser

I planen ingår också första etappen av en östlig ringväg som ska förbättra biltrafiken till och från Lynetteholm. På sikt kan vägen byggas ut hela vägen till flygplatsen. Även cykeltrafiken tas på allvar. En ny cykelbro mellan Österbro och Refshaleön blir en viktig del i att koppla ihop stadsdelarna.

Transportminister Thomas Danielsen menar att samverkan mellan olika transportslag är avgörande för stadens framtid:

– Det är viktigt att man enkelt ska kunna ta sig fram med både bil, kollektivtrafik och cykel. Denna överenskommelse sätter ramen för en infrastruktur som gör det möjligt att utveckla Lynetteholm och östra hamnen till nytta för hela Köpenhamnsregionen.

Motståndskraft mot framtida översvämningar

Redan 2021 beslutade det danska folketinget att Lynetteholm ska byggas, bland annat för att skydda huvudstaden mot stigande havsnivåer och stormfloder. Den nya överenskommelsen sätter riktlinjerna för den långsiktiga utvecklingen av området.

Utbyggnaden av infrastrukturen ska vara färdig omkring år 2045, medan hela Lynetteholm beräknas stå klar 25 år senare.

Ett nytt kapitel för Köpenhamn

Utbildnings- och forskningsminister Christina Egelund ser Lynetteholm som en viktig pusselbit i Köpenhamns fortsatta utveckling:

– Vi måste se till att Köpenhamn förblir en attraktiv plats att leva och arbeta på. På sikt ska Lynetteholm kunna rymma både människor och arbetsplatser. Därför är det avgörande att vi binder ihop staden och säkerställer hållbara transportlösningar.

Även Lars Weiss, överborgmästare i Köpenhamn, lyfter fram tunnelbanesatsningen:

– Det här är en viktig dag för Köpenhamn. Vi ser till att delar av Amager som i dag saknar tunnelbana får tillgång till kollektivtrafik. Samtidigt lägger vi grunden för nya bostadsområden som möter framtidens behov. Målet är att Köpenhamn fortsatt ska vara en stad där man kan leva hela livet.

Källa: LOK-report