Gul linje mellan Fridhemsplan och Älvsjö ska få plattformsdörrar. Beslutet är en del av flera nya tekniska satsningar som innebär att budgeten för utbyggnaden ökar med en miljard kronor.
Den nya tunnelbanelinjen blir tekniskt fristående från övriga tunnelbanesystemet. Det möjliggör bland annat självkörande tåg, ett nytt trafikstyrningssystem, ballastfritt spår och glasdörrar på plattformarna.
Glasdörrarna öppnas först när tåget har stannat vid stationen. Det är första gången sådana dörrar införs i tunnelbanan i Stockholm.
Utbyggnaden blir dyrare
Stockholms trafiknämnd har beslutat att genomföra satsningarna. Kostnaden för plattformsdörrarna beräknas till cirka 350 miljoner kronor. Den totala budgeten för hela utbyggnaden ökar från 54 till 55 miljarder kronor, enligt 2016 års prisnivå.
– Detta är investeringar som Region Stockholm bekostar helt och hållet – eftersom de lönar sig i det långa loppet, säger Niklas Bergman, förvaltningschef för nya tunnelbanan.
Ballastfritt spår innebär att spåren gjuts fast i underlaget och att makadam inte används. Det nya trafikstyrningssystemet är nödvändigt för att kunna köra med automatisk drift.
– Vi har på uppdrag av politikerna i nämnden utrett möjligheterna. I och med att vi bygger nytt och inte förlänger dagens tunnelbana kan vi ha nya lösningar som inte finns i resten av tunnelbanan, säger Johan Brantmark, chef för tunnelbanan till Älvsjö.
Tekniska och ekonomiska motiv
Enligt Region Stockholm är det mer kostnadseffektivt att införa plattformsdörrarna i samband med byggnationen än att göra det i efterhand.
– Att ha med detta redan nu och tillsammans med resten av trafiksystemet är väldigt mycket billigare jämfört med att lägga till det i efterhand, med separat upphandling och installation, säger Johan Brantmark.
Syftet med dörrarna är att öka säkerheten. De ska förhindra att resenärer hamnar på spåret och samtidigt förbättra luftkvaliteten på stationerna.
Begränsningar i befintlig tunnelbana
För närvarande finns inga planer på att införa plattformsdörrar på de nya stationerna på Blå och Grön linje. Orsaken är att kostnaderna skulle bli mycket höga.
De befintliga systemen är inte anpassade för plattformsdörrar. Tågen har dörrarna placerade på olika sätt och signalsystemen måste anpassas.
– Men vi bygger till exempel plattformskanter som tål tyngden och förbereder el, för att göra det möjligt att installera plattformsdörrar i ett senare skede, om det kommer ett sådant beslut, säger avdelningschef Stefan Persson.
Övriga säkerhetsåtgärder
I dagsläget används andra metoder för att öka säkerheten. På 15 stationer finns videoövervakning med AI som upptäcker riskbeteenden. Enligt SL har det bidragit till att rädda 17 liv.
Säkerhetszoner markeras i ändarna av plattformarna med linjer, skyltar och information om hjälplinjer för psykisk ohälsa.
– Allt detta har visat sig ha god effekt och kommer att finnas på de stationer vi är i full färd med att bygga just nu, säger Stefan Persson.
Källa: Region Stockholm