Sweco ska uppgradera järnvägssystemet i Kalmar och Östergötland

Ökad driftsäkerhet och färre störningar när Sweco moderniserar järnvägssystemet. Foto: Getty Images

Sweco har tilldelats uppdraget att modernisera och uppgradera järnvägssystemet i Kalmar och Östergötlands län. Projektet kommer att medföra bättre punktlighet och möjlighet att köra nya moderna tåg på sträckan Linköping - Rimforsa och Linköping - Västervik. Det förväntade ordervärdet är cirka 50 miljoner kronor.

 

Bolagets uppdrag från Trafikverket inkluderar framtagandet av bygghandlingar och förfrågningsunderlag för uppgradering till nytt datoriserat signalställverk i Bjärka-Säby. Projektet avser att byta ut det äldre signalsystemet på sträckan och ersätta det med ERTMS. Detta kommer att öka driftsäkerheten och minska antalet störningar i trafiken.

– Det här är en viktig del i upprustningen av Sveriges järnvägsnät och ytterligare ett steg mot en robust och effektiv transportinfrastruktur, säger Fredrik Wallner, divisionschef Transport Infrastructure på Sweco.

ERTMS, det europeiska trafikstyrningssystemet för tåg, är ett standardiserat europeiskt säkerhetssystem för järnvägar som utvecklats inom EU. När uppgraderingen är klar innebär det att Kalmar länstrafik kommer att kunna framföra nya tågmodeller där lok och infrastruktur kan kommunicera med varandra.

Bolagets team av järnvägstekniker, specialiserade inom signalteknik och teleteknik, kommer att arbeta tillsammans med experter inom miljö, geoteknik och markförhandling för att genomföra projektet som sträcker sig över fyra kommuner och två län.

Projektet startar omedelbart och förväntas slutföras i juni 2029.