Škoda säkrar kontrakt för leverans av upp till 60 EMU240-tåg till Tjeckien

De nya tågen kommer att vara utrustade delvis med lågt golv. Foto: Škoda Vagonka a.s.

Den tjeckiska järnvägsoperatören České dráhy har tilldelat ett betydande kontrakt till Škoda Transportation a.s. och dess konsortiepartner Škoda Vagonka a.s. för leverans av nya regionala tåg.

Avtalet, som sträcker sig över åtta år, omfattar tillverkning och leverans av upp till 60 elektriska enplansfordon av modellen EMU240. Dessa tåg är avsedda för regional trafik och har en sittplatskapacitet för minst 220 passagerare.

Tekniska specifikationer och investering

De nya tågen kommer att vara delvis låggolviga och utrustade för att kunna trafikera såväl nationella som regionala banor i Tjeckien. Förutom fordonen omfattar avtalet även leverans av reservdelar för inledande utrustning och relevant teknisk dokumentation. Det inkluderar alla nödvändiga godkännanden, tillstånd och registreringar som krävs enligt lag för att driva och använda tågen. Kontraktet innefattar också leverans av reservdelar och komponenter för bytbara system.

Ekonomiska detaljer

Kontraktets totala värde uppgår till 1 279 880 000 tjeckiska kronor, motsvarande cirka 50,7 miljoner euro. Detta marknadsvärde reflekterar den stora investeringen och det långsiktiga åtagandet från både České dráhy och Škoda, som stärker deras positioner inom den regionala järnvägstrafiken i Tjeckien.

Denna affär symboliserar en betydande satsning på modernisering och effektivisering av den tjeckiska regionaltrafiken, vilket förväntas förbättra servicen och tillgängligheten för passagerarna samt stödja miljömässig hållbarhet genom modern och energieffektiv tågteknologi.

Källa: LOK-report