Tourism in Skåne och Malmö stad har ingått ett treårigt partnerskapsavtal för att främja etableringen av ny hållbar tillgänglighet till Skåne, med starkt fokus på spårbunden trafik från Fehmarn-Bält-området. Målet är att öka attraktionen för Skåne/Malmö och stimulera det internationella resandet.
Samarbetet är ett led i ett långsiktigt tillgänglighetsarbete, som främjar hållbar tillväxt för näringslivet i Skåne med fokus på besöksnäringen. Både nya och etablerade aktörer inom området, som till exempel spårtransportörer, kommer att involveras i samarbetet, som går under namnet ”Access to Skåne”. Genom riktade insatser ska destinationen etableras som ett hållbart alternativ för fritidsresande från Fehmarn-Bält-området. Detta område sträcker sig mellan Östersjön och Stora Bält, med de danska öarna Lolland och Langeland i norr och den tyska ön Fehmarn i söder, och tillhör därmed Skånes prioriterade marknader. Potentialen är stor, med den kommande fasta förbindelsen och den minskade restiden öppnas arbetsmarknad, handel och turism för drygt tolv miljoner människor.
– Med utgångspunkt i Skånes strategiska färdplan mot 2030 med visionen Skåne – Where tourism matters är denna satsning ett naturligt steg för att stärka Skånes och Malmös position som ett hållbart och tillgängligt resmål för våra utländska närmarknader, säger Pia Jönsson Rajgård, vd på Tourism in Skåne.
I en studie från 2021 tog Tourism in Skåne hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet för att kartlägga besökarnas avtryck. Där framkom det tydligt att den absolut största klimatpåverkan utgörs av själva resan. Därför är det angeläget att påverka både transportsättet till, och inom, destinationen. Att det dessutom finns ett stort intresse för tågresande gör behovet av att satsa på detta i tillgänglighetsarbetet ännu tydligare. Kommande insatser kommer att inkludera både marknadsföring och att bygga relationer med researrangörsledet och tågbolagen. Även undersökningar kan bli aktuellt, för att få fram beslutsunderlag för insatserna.
– Vi ser fram emot samarbetet. Att öka antalet tågresenärer till Malmö är viktigt för Malmö stad och förstärker våra övriga hållbarhetsinitiativ, som de Klimatkontrakt som skrevs under i december 2021 med viktiga aktörer från vårt näringsliv. Tillsammans bildar dessa och andra insatser en färdplan mot ett klimatneutralt Malmö 2030, säger Anna Wittgren, Enhetschef Marknad och Attraktivitet på Malmö stad.