Värmlandsbanan får kapacitetshöjande åtgärder

Foto: Trafikverket

Kapacitetshöjande åtgärder som genomförs mellan åren 2017 och 2024 ska förbättra Värmlandsbanans standard. De två första delprojekten är klara och ombyggnaden av Väse station pågår. I juni 2022 startade spår- och växelbytet mellan Kil och Laxå.

Trafikverket genomför en rad förbättringar på Värmlandsbanan under åren 2017-2025. De bygger nya mötesspår, bygger om flera stationer, byter spår och höjer säkerheten längs med banan.

Om projektet

Värmlandsbanan som går från Laxå till Charlottenberg är Sveriges mest trafikerade enkelspårsbana. I dag är kapaciteten begränsad både när det gäller gods- och persontrafik. Trafikverket planerar för åtgärder som ska öka kapaciteten. 

För att skapa samsyn om behovet av åtgärder på Värmlandsbanan startade Trafikverket, Region Värmland och Karlstad kommun 2011 projektet Tåg i tid. Syftet är förbättrad kapacitet för nationell och regional gods- och persontrafik. Det handlar också om att förbättra samverkan mellan nationell, regional och lokal kollektivtrafik genom att utveckla ett resecentrum i anslutning till Karlstad C. 

Tidsplan

Den första etappen på Värmlansbanan startade med Pråmkanalen hösten 2018 och 2026 beräknas samtliga projekt vara färdiga. Målet är att skapa ett smidigt, effektivt och grönt transportmedel för både resenärer och gods.

bild
Bild: Trafikverket

Källa: Trafikverket