Omtag svensk järnväg: Svensk industri hotas av bristande järnvägsinfrastruktur

Det transporterade godset på järnväg uppgick under 2022 till cirka 23,2 miljarder tonkilometer,6 vilket innebär att järnvägen står för drygt en femtedel av de samlade godstransporterna Foto: Arkivbild

Enligt rapporten från initiativet Omtag svensk järnväg står det klart att svenska industriföretag påverkas kraftigt av ett ineffektivt järnvägssystem. Problemen leder till höga kostnader och risker för framtida investeringar.

Industrin är en central del av Sveriges ekonomi och sysselsätter, direkt och indirekt, 800 000 personer. Enligt rapporten utgör transporterna en avgörande faktor för att säkerställa konkurrenskraften inom industrisektorn. Framför allt är det basindustrin som är beroende av att kunna transportera stora volymer, där järnväg ofta är det enda realistiska alternativet.

Trots detta fungerar järnvägstransporterna inte tillräckligt bra. Omtag svensk järnväg rapporterar att Sveriges järnvägsnät presterar dåligt i internationella jämförelser och att betyget fortsätter att försämras. Detta påverkar industrin negativt, både ekonomiskt och strukturellt.

Rapporten bygger på samtal med tjugo industriföretag som representerar olika branscher och geografiska platser i Sverige. En fjärdedel av företagen upplever allvarliga konsekvenser av brister i järnvägssystemet. Problemen rör kapacitetsbrist, trafikstörningar och driftstopp. Dessa faktorer leder till hinder för investeringar och expansion samt stora merkostnader. För ytterligare hälften av företagen medför störningarna kostnader i form av exempelvis ökade lagerhållningsbehov eller svårigheter att rekrytera kvalificerad personal.

Problemen i järnvägssystemet utgör ett långsiktigt hot mot svenska industriella anläggningar och deras konkurrenskraft. Rapporten understryker vikten av att åtgärda dessa brister för att säkra Sveriges industriella framtid.