SJ satsar 19 miljarder på tåg – redovisar utsläpp öppet för första gången

X40 på Gävle central.. Foto: Pressbild SJ
X40 på Gävle central.. Foto: Pressbild SJ

SJ redovisar ett förbättrat resultat för 2024 och sätter nya mål för 2030 med fokus på klimat, kundnöjdhet och lönsamhet. Totalt investeras 19 miljarder i tåg, och en ny kundservice- och bokningsplattform sattes i drift efter flera års arbete. 2024 var i stort ett mycket händelserikt år fö tågbolaget.

SJ AB presenterar i års- och hållbarhetsredovisningen för 2024 ett förbättrat finansiellt resultat samt nya strategiska mål för år 2030. 

Målen omfattar bland annat att bidra till Skandinaviens klimatmål, vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuda hög kundnöjdhet. Bolaget vill samtidigt driva en lönsam och motståndskraftig verksamhet.

Under året togs flera steg i denna riktning. En ny boknings- och kundplattform togs i drift efter flera års utveckling.

Stora investeringar i tågflottan

Bolaget genomför just nu ett investeringsprogram på omkring 19 miljarder kronor under perioden 2023–2030. Programmet omfattar modernisering av befintliga fordon samt inköp av nya snabbtåg och regionaltåg.

– Vårt främsta bidrag till hållbar utveckling är att få fler att välja tåget. Ju fler som väljer att göra sina resor med SJ, desto bättre är det för klimatet, säger SJs vd och koncernchef Monica Lingegård.

Redovisar klimatpåverkan enligt nytt protokoll

I årsredovisningen redovisar koncernen för första gången sina totala växthusgasutsläpp enligt GHG-protokollet. Enligt bolagets egna beräkningar är utsläppen från tågresor betydligt lägre än från andra transportslag.

Eltåg uppges vara en central del av strategin, och under året investerades 1,3 miljarder kronor i nya tåg som uteslutande drivs med el. Målet är att minska utsläppen per personkilometer från tågdriften med 25 procent mellan 2023 och 2030.

Stabilare leverans efter utmanande vinter

Vintern 2024 präglades av kyla och fordonsbrist, men ett åtgärdsprogram med tio punkter ska enligt bolaget ha bidragit till ökad punktlighet och bättre leverans.

– SJs hållbarhetsstrategi och affärsstrategi är en och samma sak. Vi är viktiga för att Skandinavien ska kunna nå sina klimatmål, för att Skandinavien ska kunna växa, säger Monica Lingegård.

– Vi verkar i en bransch som påverkar vardagen för så många. Framtidssäkringen av SJ sker välplanerat och konsekvent med lönsamhet som grund för förbättringsarbete och investeringar.

Fler anställda och fortsatt hög punktlighet

Under 2024 anställdes cirka 1 600 nya medarbetare i koncernen. Samtidigt förbättrades det interna nöjdhetsindexet bland personalen. Punktligheten för bolagets trafik i Sverige uppgick till 87 procent, vilket är i nivå med övriga aktörer i branschen.

Källa: SJ