Strainlabs smarta skruv varnar för kommande haveri

Lars Öberg, key account sales, och Johan Hanssen, elingenjör, visade Strainlabs digitala skruvar på Elmia Nordic Rail.

Strainlabs har utvecklat uppkopplade skruvar som regelbundet sänder ut en signal med information om vilket tillstånd de har. Skruvarna skickar ut deras status var tionde minut. De digitala skruvarna kan bland annat få en viktig funktion inom industrin där tusentals skruvar och skruvförband behöver övervakas. 

– Skruven skickar ut datapaket som inkluderar förspänning, temperatur, Rssi samt batteristatus. Den har en livslängd på över fem år, säger Lars Öberg, key account sales, vid Strainlabs.

När en skruv dras åt förlängs den. Det är inget som kan ses med blotta ögat utan handlar snarare om mikrometer. Traditionellt dras skruvar åt med momentnycklar. 

– Men momentnycklar ger bara en uppskattning och den kan ha en stor felmarginal, säger Johan Hanssen, elingenjör vid Strainlabs. 

Företagets digitala skruvar eliminerar felmarginalen genom att skicka ut information om varje skruvs exakta förlängning.

– Det innebär att det går att få alla skruvar i ett skruvförband att ligga väldigt nära varandra i förspänning, säger Johan Hanssen.

Om skruvarnas förlängning går utanför ett förinställt gränsvärde så skickas automatiskt en varning att skruven måste åtgärdas.

– Strainlabs har egentligen två koncept. Det ena är skruven, hårdvaran, sedan har vi ju vårt analytiska system "Strainlabs analytics". Med dess hjälp har vi möjlighet att logga skruvar hur länge som helst och studera vad som händer och när det händer, samt få en tidig indikation och trend om någonting inte stämmer eller börjar gå fel. Det ger mycket insiktsfull information för de som jobbar med skruvförband, säger Johan Hanssen.

Han berättar att företagets skruvar finns i storlekarna M10 till M27. 

– Och vi jobbar med olika standardtyper så länge vi kan få plats med vår sensor, bland annat ISO4014, som betyder att skruven är delgängad. Det gör att vi kan montera skruven med vår sensor utan att förändra hållfasthetsklassen, säger Johan Hansen.

De digitala skruvarna ökar inte bara precisionen i skruvförband vilket ger bättre driftssäkerhet. De sparar också tid och pengar.

– Eftersom varje skruv har ett individuellt id vet man alltid vilken skruv man ska åtgärda. Man kan snabbt gå in och se att alla skruvar sitter som de ska, Då får man också mer uptime och slipper ett onödigt stillestånd, säger Lars Öberg.

– Strainlabs kunder finns bland annat inom den tunga industrin. I de flesta industriella installationer sitter tusentals skruvar som måste kontrolleras och provdras med jämna mellanrum. Arbetet kräver planerat underhåll för att undvika kostsamma driftsstopp och i värsta fall ett katastrofalt haveri, säger Lars Öberg.

Strainlabs ställde ut på järnvägsmässan Elmia Nordic Rail, och Lars Öberg berättar att man också fått in en fot på järnvägsmarknaden.

– Vi har sedan ungefär en månad tillbaka ett samarbete med Vossloh. Tillsammans med dem testar vi lite större skruvar på en växel i norra Sverige, säger han.

Strainlabs.com

 

bild