Kritik mot Vy Nattåg efter inspektion av städningen - Kan bli kostsamt

Vy Tåg har ansvarat för nattågstrafiken till övre Norrland sedan december 2020. Trafikverket och Vy Tåg har kommit överens om att inte förlänga avtalet för trafikåren 2025 och 2026. Foto: Trafikverket

Vy Nattåg har fått kraftig kritik angående städningen på sina tåg, enligt en oanmäld inspektion av Trafikverket, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. Om städstandarden inte förbättras kan företaget riskera att åläggas höga bötesbelopp.

Trafikverket har inte genomfört oanmälda inspektioner av städningen på 13 år. Dan Lundholm, beställare av inspektionen på Trafikverket, konstaterar att problem med städningen inte har uppmärksammats tidigare.

Trafikverket har indikerat att det redan utdelas vite om exempelvis en toalett är trasig. Framtida bötesbelopp kan bli aktuella om städningen inte förbättras.

SVT har vid flera tillfällen försökt få en intervju med Vy Nattåg, men företaget har avböjt att medverka. Istället har de lämnat skriftliga svar. Enligt Vy Nattåg är städningen ombord ett fokusområde med pågående förbättringsarbete. De har vidtagit åtgärder efter inspektionen och rapporterar positiva resultat. Företaget uppger att extra resurser har tillförts för att utveckla och följa upp städningen.

Städningen och dess kontroll regleras i avtal mellan operatör och Trafikverket. Enligt Lundholm ska operatören kontrollera städningen när tåget avgår från utgångsstationen, vilket gäller för Narvik, Luleå och Stockholm. Vy Nattåg hävdar att de utför sådana kontroller i enlighet med avtalet.

Tågvagnarna, som är från 80-talet, planeras att bytas ut i framtiden. Från december kommer nattågen till övre Norrland att köras av SJ, som då måste hitta ett städföretag för att hantera städningen ombord, skriver SVT Nyheter Norrbotten.