Ramavtal mellan RMD och HVLE om digitalisering av godsvagnar

Foto: jonathan peterssonunsplash

Railway Metrics & Dynamics  har tecknat ett ramavtal med den tyska järnvägsoperatören Havelländische Eisenbahn AG. Avtalet syftar till att utrusta järnvägsoperatören godsvagnar med ett AI- och Machine Learning-baserat övervakningssystem.

HVLE är ett privat järnvägsbolag med säte i Wustermark, Tyskland, grundat 1892. Företaget specialiserar sig på godstransporter, främst av kalk och spannmål. Verksamheten omfattar även järnvägsinfrastruktur samt underhåll och reparation av lok och godsvagnar.

Digitalisering i fokus

Digitalisering är en viktig del av utvecklingen inom järnvägsindustrin. Järnvägsbolaget har valt att samarbeta med det svenska teknikbolaget för att ta ett steg framåt i denna process. Till en början ska tre vagnar utrustas med sensorer för att övervaka hjulplattor och förebygga urspårningar. Systemet ska analysera data från sensorer i realtid och rapportera avvikelser. Om testerna lyckas kan upp till 250 vagnar utrustas med sensorer.

Testfas och framtid

Testperioden för systemet påbörjas i oktober 2024. Resultaten från testerna kommer att avgöra om fler vagnar ska utrustas. Det finns även planer på att använda sensorerna för spårövervakning. Testerna förväntas pågå fram till årsskiftet 2024/25.

Ramavtalet innebär inga garanterade försäljningsvolymer, men reglerar formerna för framtida samarbete och potentiella inköp.