EU-kommissionen godkänner 199 miljoner i stöd för järnvägs- och sjöfartstransporter

Investeringsstödet kan som längst utbetalas till och med 31 december 2025. Foto: lucas van oort/unsplash

EU-kommissionen godkänner ett investeringsstöd om totalt 199 miljoner kronor för överflyttning av gods till järnväg och sjöfart. Investeringsstödet syftar till att öka andelen godstransporter med lägre klimatpåverkan.

– Godstransportsystemets effektivitet behöver öka och transportsektorns klimatpåverkan minska. Investeringsstödet gör det lättare att räkna hem investeringar för att exempelvis öka kapaciteten och effektivisera omlastningen vid hamnar och terminaler där gods flyttas mellan trafikslag, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.  

Berättigade att söka investeringsstödet är järnvägsföretag och företag som utför del av intermodal transport, till exempel hamnoperatörer, logistikföretag och speditörer.

Trafikverket ansvarar för att hantera investeringsstödet. Investeringsstödet kan som längst utbetalas till och med 31 december 2025.

Fakta om investeringsstödet
Investeringsstödet kan täcka upp till halva investeringskostnaden i omlastningsutrustning, utrustning för intermodala transporter samt teknik- och systemstöd, dock högst 10 miljoner kronor.

EU-kommissionen godkände investeringsstödet den 30 augusti 2024. Följande aktörer kan söka investeringsstödet:

  • fysiska eller juridiska personer som enligt 6 kap 1 § järnvägsmarknadslagen (2022:365) har rätt att utföra eller organisera trafik på svenska järnvägsnät
     
  • företag som inte omfattas av punkten ovan, men som är en del av den intermodala transportkedjan i Sverige, till exempel hamnoperatörer, logistikföretag och speditörer

Stödet ges enbart under 2025.

Källa: Regeringskansliet