Trafikverket kör rälsbuss för en dag – vill väcka intresse för Sydostlänken

Rälsbuss tillbaka på Olofströmsbanan. Foto: Trafikverket
Rälsbuss tillbaka på Olofströmsbanan. Foto: Trafikverket

För första gången på 41 år körs persontrafik på banan Älmhult–Olofström. I början av maj rullar en rälsbuss från 1950-talet för att väcka intresse för Trafikverkets planerade upprustning och nybyggnation av Sydostlänken.

Den 3 maj körs en rälsbuss mellan Älmhult och Olofström. Det är första gången sedan 1984 som ett persontåg trafikerar den drygt 40 kilometer långa sträckan. Initiativet kommer från Trafikverket som vill informera allmänheten om planerna för Sydostlänken.

– Genom att bjuda allmänheten på en åktur vill vi öka kunskapen om Sydostlänken och skapa förtroende för Trafikverket och vårt arbete med att planera den nya järnvägen och upprustningen, säger Chris Thorísson.

Ombord finns Trafikverkets medarbetare som informerar om projektet. För den som inte åker med finns möjlighet att träffa representanter vid stationerna i Olofström och Lönsboda. På stationen i Älmhult finns även kommunen.

Sydostlänken planeras för både gods och persontrafik

Trafikverket planerar en upprustning av sträckan Älmhult–Olofström samt en ny järnvägsförbindelse söderut till Blekinge kustbana. Projektet omfattar också nya bangårdar i Olofström och Karlshamn samt ett nytt mötesspår.

Syftet är att förbättra godstransporterna och på sikt även möjliggöra persontrafik. I nuläget tas fem järnvägsplaner fram. Byggstarten är planerad till 2029.

– Vi behöver arbeta med att förklara vår process och på det sättet öka acceptansen för att det tar lång tid och att arbetet både i planerings- och byggfas kan medföra störningar och intrång på mark, menar Chris Thorísson.

Första tågresan med passagerare sedan 1984

Järnvägen mellan Älmhult och Olofström öppnade 1901. Sträckan byggdes bland annat för att frakta sten, torv och trä från området. Under 1900-talet etablerades industrin i Olofström, och godstrafiken blev dominerande.

Persontågen försvann gradvis, och 1984 kördes det sista tåget med passagerare.

– Det här blir en unik chans att resa med tåg på sträckan – en försmak av vad som kan bli verklighet i framtiden. Vi hoppas att många vill komma för att uppleva järnvägen på nära håll, träffa Trafikverkets medarbetare och ta del av information om projektet och dess möjligheter, avslutar Chris Thorísson.

Källa: Trafikverket