Så slår den varslade tågstrejken

Johan Nilsson/TT: Öresundstågen blir först ut i fackets varslade strejk. Arkivbild.

Fackförbundet Seko har lagt ett omfattande konfliktvarsel, utformat som en trestegsraket. Oenigheten med arbetsgivarsidan handlar om schemafrågor och arbetstid i huvudsak, bland annat att personalen i rimlig tid ska få reda på sitt kommande arbetsschema.

.

Så här ser varslet ut:

11 maj - Öresundstågen påverkas

Den 11 maj dras en första strejk igång. Öresundstågen i Skåne ligger då i konfliktlinjen när lokförarna anställda hos operatören Transdev tas ut i strejk. I övrigt lägger verkstadspersonal och städare vid tågoperatören MTR i Älvsjö, Stockholm, ner arbetet. Hur det påverkar pendeltågstrafiken i huvudstaden är oklart.

Det är för tidigt för oss att säga hur det påverkar, säger Erik Söderberg, presschef på MTR.

.

15 maj - Västra Götalands regionaltrafik drabbas

I fas två, från 15 maj, tas tunnelbanans röda linje i Stockholm ut i strejk. Samtidigt lär regiontrafiken i Mälardalen stanna när lokförarna vid MTR Mälartåg lägger ner arbetet. Dessutom drabbas SJ:s regionaltrafik i Västra Götaland när lokförarna vid SJ Götalandståg plockas ut i strejk.

.

18 maj - Pågatågen i Skåne och frakttåg i norra Norrland berörs

Om parterna fortfarande inte har lyckats enas om ett kollektivavtal till dess, så kommer även SJ:s långväga tågtrafik att påverkas av konflikten när Sekos tredje steg i strejken släpps loss från 18 maj. Även Pågatågen i Skåne liksom tågfrakt i norra Norrland och på västkusten är då uttagen i en fullkomlig tågstrejk.

Men dit är det långt, och sannolikt har parterna med medlarnas hjälp löst konflikten då.

Vid sidan av strejkhotet lägger Seko ett övertidsvarsel och förbud mot nyanställningar över hela tågbranschen, som träder i kraft 11 maj.