Rekordmånga inställda Pågatåg under sommaren

Fyrahundratre Pågatåg ställdes in i denna sommar. Foto: axel tidehorn/unsplash

Under juni och juli i år ställdes hela fyrahundratre Pågatåg in i Hässleholm, enligt uppgifter från Norra Skåne. Den främsta orsaken till de inställda tågen är störningar i infrastrukturen, men även personalbrist och sjukdomar har bidragit.

Statistik från Skånetrafiken visar att 195 Pågatåg ställdes in i juni och ytterligare 208 i juli i Hässleholm. Detta innebär ett totalt antal på 403 inställda tåg under dessa två månader. Jämfört med samma period förra året, då 30 Pågatåg ställdes in i hela Skåne, är årets siffror exceptionella, rapporterar Norra Skåne.

Orsaker till inställningarna

Enligt Kalle Ekebjär, affärschef för Skånetrafiken, har störningar i infrastrukturen varit en huvudsaklig orsak till inställningarna. Dessa störningar beror främst på signalfel och obehöriga personer på eller i spårmiljön.

Från mitten av juli har även brist på lokförare bidragit till problemen. Lokförarbristen är ett nationellt problem som har förvärrats på senare tid. Sjukdomar bland personalen har också spelat en roll i de inställda tågen. Trots rekryteringsinsatser under våren har det inte varit möjligt att upprätthålla en tillräcklig bemanning.

Åtgärder och framtidsutsikter

Enligt Norra Skåne arbetar Skånetrafiken för att lösa problemen genom att öka personalresurserna och be om extra stöd från redan anställda. Förbättringar förväntas inom kort, då reserver ska täcka upp för sjukskrivningar. För att förhindra liknande problem i framtiden planerar Skånetrafiken att se över rutinerna tillsammans med trafikföretagen.