Ådalsbanans signalsystem åtgärdat snabbare än beräknat

Den 18 mil långa Ådalsbanan går mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Bild: Trafikverket

Efter en månads avbrott på grund av ett fel i signalsystemet återgår Ådalsbanan till normal trafik i slutet av augusti. Trafikverket har arbetat intensivt med systemleverantören för att lösa problemet och meddelar att problemet nu är åtgärdat.

Trafikverket beslutade i slutet av juli att tillfälligt stoppa tågen på Ådalsbanan och sänka hastigheten vid 25 plankorsningar. Detta efter att ett fel upptäckts i det nya signalsystemet, som installerades i slutet av juni. Några veckor senare inträffade en incident vid en plankorsning norr om Kramfors, vilket föranledde att åtgärder snabbt vidtogs för att undvika ytterligare risker.

Efter reparation och testning meddelar Trafikverket att felet nu är åtgärdat. Tågen på Ådalsbanan kommer därför att återgå till normal trafik från och med midnatt den 29 augusti, enligt den ordinarie tidtabellen.

– Efter den omfattande säkerhetsanalysen som då genomfördes fattade företrädare för Trafikverket beslut om några dagars stopp för trafiken för att kunna införa reducerad hastighet, 30 kilometer i timmen, vid 25 plankorsningar längs banan. Därefter har ett intensivt arbete med systemleverantören banat väg för en tidigare rättning, vilket är mycket glädjande, säger Christoffer Crafoord, avdelningschef på Trafikverket.

Källa: Trafikverket