Transport- och infrastrukturföretaget Alstom har inlett ett samarbete med svenska Stilride. Tillsammans ska de bägge företagen göra ett pilotprojekt för att se hur det svenska teknikföretagets tillverkningsmetod Stilfold kan användas för att bygga framtidens tåg.
Samarbetet mellan företagen syftar till att utvärdera och leda i bevis hur tillverkningstekniken kan användas inom transport- och infrastrukturföretagets verksamhet framåt. Genom den unika tekniken, där stålplåt böjs och viks i en origamiliknande process, skapar man en rad nya förutsättningar för alla typer av stålkonstruktioner.
– Stilfold är en intressant och lovande teknik där vi ser många potentiella användningsområden framåt. Kan vi hitta lösningar som är såväl mer miljövänliga som mer kostnadseffektiva är det en självklarhet för oss att titta närmre på hur vi kan utnyttja den bäst och tillverkningstekniken ser ut att kunna leverera på många viktiga punkter, säger Ganesh Chandramouli, Head of Innovation, Strategy and Portfolia på Alstom Sverige.
Det faktum att det behövs mindre råmaterial för en Stilfold-konstruktion jämfört med konventionella tekniker har fördelar. Miljöpåverkan blir mindre, även av den anledning att det krävs mindre bearbetning som exempelvis svetsning. Även hållfastheten blir potentiellt bättre, trots mindre råmaterial. En annan aspekt är också att konstruktioner kan spara avsevärd vikt jämfört med konventionella tillverkningstekniker, något företaget nyttjar till fullo med sin egen elmotorcykel, men som även har stor potentiell påverkan för transport- och infrastrukturföretaget.
– För oss är det oerhört intressant att få arbeta så nära tillsammans med ett företag som Alstom. Vi räknar med att snabbt kunna leda i bevis en rad av de fördelar som Stilfold kan föra med sig för deras verksamhet, säger Jonas Nyvang, VD och medgrundare på Stilride.
Inom ramen för samarbetet kommer företagen gemensamt att gå igenom befintliga lösningar hos Alstom för att analysera och hitta områden där man kan nå bäst effekt. Det svenska teknik- och designföretaget kommer sedan att ta fram och presentera ett antal lösningsförslag för eventuell framtida skarp produktion.
– Vi har ett antal samarbeten sedan tidigare med externa företag som är intresserade av vår teknik. Vi är väldigt glada att samverka med Alstom, och vi ser stora möjligheter att kunna kombinera vår teknologi för ståltillverkning med en i grunden smart och hållbar industriaktör som Alstom. Att Alstom visar intresse öppnar upp ett nytt möjligt tillämpningsområde för oss - och det är ytterligare ett bevis på att Stilfold har potentialen att revolutionera all ståltillverkning framåt. Det här är helt enkelt otroligt roligt, och självklart väldigt viktigt för framtidens mer energieffektiva lösningar, avslutar Jonas Nyvang på Stilride