Nya spårbundna framsteg i Gera: Moderna och miljövänliga spårvagnar på väg

De sista inslagen från DDR-tiden försvinner från stadsbilden. Geras kollektivtrafikföretag GVB köper moderna spårvagnar ac Stadler. Bild: Stadler

Gera i Tyskland tar ett stort kliv framåt i kollektivtrafiken genom ett nyligen undertecknat avtal med Stadler för tillverkning och leverans av sex nya, toppmoderna spårvagnar av modellen TINA. Dessa banbrytande spårvagnar förväntas börja levereras 2026, med ett alternativ att beställa ytterligare tre fordon.

TINA, som står för "totalt integrerad låggolvdrift", symboliserar den senaste generationen av spårvagnar från Stadler. Med fokus på passagerarkomfort har varje vagn utformats för att vara helt barriärfri, rymma upp till 270 passagerare, varav 101 på sittplatser.

Moderna klimatanläggningar

Dessa spårvagnar kommer med fem rymliga multifunktionsområden, utformade för att ge plats åt två rullstolsburna passagerare, barnvagnar, eller cyklar. För att förbättra körupplevelsen är spårvagnarna utrustade med moderna klimatanläggningar, ett förarassistanssystem med nödbroms och döda vinkel-kameror för ökad trafiksäkerhet.

De sex nya femdelade låggolvsvagnarna kommer att ersätta de äldre, icke barriärfria höggolvsvagnarna från 1980-talet, vilket markerar en milstolpe i Gerads strävan mot en mer tillgänglig och miljövänlig kollektivtrafik.

Ekonomiskt stöd

Projektet, med en total investering på nästan 38 miljoner euro, får ekonomiskt stöd från Thüringens fria stat med 17,07 miljoner euro och samfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) för perioden 2021-2027. Staden Gera bidrar också med 7,2 miljoner euro.

Staatssekretärin Prof. Schönig understryker vikten av detta projekt vid undertecknandet av avtalet, och betonar att det handlar om att kombinera minskade utsläpp med en bekväm och pålitlig kollektivtrafik.

Viktigt steg

Oberbürgermeister Julian Vonarb lyfter fram behovet av flexibla, moderna, barriärfria och hållbara mobilitetslösningar. Han betonar att dessa nya spårvagnar inte bara moderniserar GVB:s flotta utan också lägger grunden för framtiden för kollektivtrafiken i Gera.

Projektet är resultatet av en lång process och intensivt stöd från både Thüringens fria stat och staden Gera, vilket framhålls av berörda parter. Med dessa nya spårvagnar tar Gera ett viktigt steg i riktning mot en modern och hållbar kollektivtrafik, vilket är avgörande för stadens framtid.

Källa: Stadler