Symboliskt specialdesignat godstågslokomotiv räknar ner

The specially branded freight loco_Foto: TX Logistik

TX Logistik och flera branschorganisationer lanserar ett specialdesignat godstågslokomotiv med starkt fokus på klimatet. Målet är att driva övergången av godstransporter till järnväg fram till 2030 för att nå ambitiösa klimatskyddsmål. Det symboliska lokomotivet, gestaltat som en klocka med 2030 som deadline, fungerar som en påminnelse om det rådande behovet av klimatvänliga åtgärder inom godstransportsektorn via järnvägar.

Under presentationen lyfte representanter för järnvägsbranschen fram den betydande potentialen i att migrera från vägtransporter till järnväg för att minska CO2-utsläppen. En betoning lades på behovet av ökade investeringar i miljövänliga transportalternativ, särskilt järnväg för godstransporter. Samtidigt underströks lastbilarnas fortsatta viktiga roll, särskilt för lokal distribution.

Det framhävdes att politiska åtgärder behövs för att stödja och stärka järnvägstransporter. Särskilt i Tyskland, där det krävs betydande insatser inom transportsektorn för att minska utsläppen. Främjandet av klimatvänliga godstransporter via järnvägar identifieras som en central nyckelfaktor för att uppnå önskade klimatmål.

Järnvägstransporten ses som en aktiv åtgärd för klimatskydd och anses vara sju gånger mer CO2-effektiv än lastbilstransporter. För att nå målet att år 2030 ha 25 procent av godstransporterna via järnväg krävs betydande satsningar på infrastruktur från regeringen och Deutsche Bahn. Det innefattar utveckling av nya spår, lastnings- och lagringsfaciliteter samt utökad kapacitet för effektivare godsvagnar.