Dachser förvärvar Frigoscandia AB och stärker sin position i Norden

Dachser har bedrivit verksamhet på de nordiska marknaderna med en egen regional organisation – som representeras genom affärsområdena European Logistics och Air & Sea Logistics – sedan 2005. Företaget har 13 filialer i Danmark, Sverige, Finland och Norge. Icke-temperaturkontrollerade transporter av livsmedel, som de som ibland utförs av Dachser Nordics European Logistics, kommer inte att påverkas av förvärvet. Foto: Dachser

Dachser, en tysk logistikjätte, har förvärvat Frigoscandia AB, en ledande aktör inom temperaturkontrollerade transporter i Sverige som även verkar i Finland.

Affären väntar på godkännande från europeiska konkurrensmyndigheter. Frigoscandia, med sitt huvudkontor i Helsingborg, är en marknadsledare inom sitt område.

Affären, som offentliggjordes nyligen, innebär att Dachser köper Frigoscandia från kapitalinvesteringsbolaget Mutares SE & Co.KGaA. Frigoscandia, grundat 1948, har cirka 1 300 anställda och omkring 40 kontor, främst i Sverige men även i Norge och Finland. Under 2022 uppnådde företaget en omsättning på 300 miljoner euro.

Cirka 500 fordon i Sverige

Frigoscandia är känd för sina omfattande logistiktjänster för temperaturkontrollerade och frysta livsmedel. Deras verksamhet i Sverige omfattar ett landsomfattande transportnätverk med cirka 500 fordon, varav 260 är egna. Internationell transport täcker 51 marknadsområden globalt genom väg-, flyg- och sjötransporter. Lagerverksamheten består av 12 lager i Sverige och tre i Norge.

Denna förvärv markerar en viktig utveckling för Dachsers närvaro i Norden, och förstärker företagets förmåga att erbjuda effektiva och omfattande logistiklösningar inom livsmedelssektorn i regionen.

Källa: Dachser