Trafikverket planerar ny direktansluten järnväg för Gävle hamn

Gävle hamnspår, direktanslutning Ostkustbanan. Foto: Trafikverket

Gävle hamn förbereder sig för en ökning av sina transporter i framtiden och ser en pågående expansion. För att möjliggöra denna tillväxt arbetar Trafikverket aktivt med att skapa en kapacitetsökning genom att implementera en ny direktansluten järnväg för södergående tåg till och från hamnområdet.

Det nuvarande tågtransportsystemet till och från hamnen är inte optimalt då det genomgår logistiska utmaningar med en hårt belastad godsbangård som alla tåg måste passera. Detta påverkar direkt hamnens kapacitet. För att lösa detta utmanande scenario fokuserar Trafikverket på att etablera en direktförbindelse för södergående tågtrafik till och från hamnen. Det innebär att dagens spårdragning mellan godsbangården och Gävle Strand kommer att ersättas av en ny lösning, vilket kräver rivning av befintliga spår.

Denna satsning utgör en del av en övergripande strategi för att förbättra godstransporterna till Gävle hamn, med målsättningen att göra dem smidigare och mer miljövänliga. Samtidigt planeras elektrifiering av det befintliga järnvägsspåret mellan godsbangården och Gävle Hamn för att minska CO2-utsläpp, buller och totala kostnader för alla som använder godstransporterna.

Genom dessa åtgärder siktar man på att skapa en mer effektiv och hållbar godstransportlösning för Gävle hamn.

Källa: Trafikverket