Tyska lokförare hotar med landsomfattande strejk

En förare i hytten på ett av Deutsche Bahns Intercity-lok. Foto: Wikipedia Common Lic, Kredit: Mainrausch

Deutsche Bahn (DB), Tysklands nationella järnvägsbolag, har beslutat att överklaga ett domstolsbeslut till en högre instans. Arbetsdomstolen i Frankfurt am Main avslog nyligen DB:s brådskande ansökan om att förhindra en 64 timmar lång strejk som organiserats av lokförarnas fackförening GDL.

Efter det första beslutet kommer DB nu att söka en omprövning av fallet vid Hessens Landesarbeitsgericht, en högre arbetsrättslig instans.

Florian Weh, huvudchef för DB:s arbetsgivarförening AGV MOVE, uttryckte sin frustration över domstolsbeslutet och betonade att strejken saknar legitimitet och grund.

- Vi gör allt vi kan för att förhindra denna strejk till förmån för våra kunder, sade han.

Weh påpekade att det alltid är svårt för arbetsgivare att få igenom en brådskande åtgärd i en sådan process, eftersom strejkrätten är en grundläggande rättighet.

Presenterade ett erbjudande

Weh betonade dock att denna specifika strejk inte är en sista utväg, utan snarare en orimlig åtgärd byggd på osäkra grunder.

Detta beror på att GDL, enligt Weh, har förlorat sin kapacitet att ingå kollektivavtal genom sin användning av en så kallad bemanningsgenossenschaft (anställningskooperativ). Dessutom har DB presenterat ett nytt erbjudande till GDL, vilket innefattar en total löneökning på 11 procent och eftergifter gällande GDL:s centrala krav på arbetstidsförkortning.

DB ser detta erbjudande som en utmärkt grund för kompromiss och hoppas att överklagandet ska leda till en lösning som kan avvärja strejken.

Källa: Pressmeddelande Deutsche Bahn