Transportstyrelsen förelägger Trafikverket att åtgärda säkerhetsbrister gällande MPK

I samband med arbetet med tågplanen för 2023 införde Trafikverket ett nytt it-system och arbetssätt, MPK, Marknadsanpassad planering av kapacitet. Foto: Adobe Stock

Trafikverket stötte på svårigheter under arbetet med 2023 års tågplan, vilket resulterade i en otillfredsställande planering av tågtrafiken. Införandet av Trafikverkets nya tågplanssystem, MPK, ledde till flera säkerhetsbrister som nu kräver omedelbara åtgärder enligt Transportstyrelsen.

"Det här ställer krav på Trafikverket att analysera problemen, vidta lämpliga åtgärder och förhindra att det händer igen," säger Petra Särefjord, sektionschef vid Transportstyrelsen.

Trafikverkets ansvar inkluderar planeringen av de flesta järnvägarna i Sverige. Varje år skapar de en tågplan som sträcker sig från mitten av december ett år till samma tid nästa år. Inför 2023 introducerade de ett nytt system, MPK (Marknadsanpassad planering av kapacitet).

Men signalerna från tågoperatörer och externa källor antydde säkerhetsbrister, vilket resulterade i Transportstyrelsens tillsyn från den 21 december 2022. Målet var att kontrollera om MPK-systemet infördes enligt säkerhetskraven.

Efter tillsynen noterade Transportstyrelsen flera brister i Trafikverkets säkerhetsstyrningssystem. Dessa visade på bristande efterlevnad av säkerhetskraven vid MPK:s implementering, särskilt gällande:

  1. Riskhantering
  2. Samråd med andra parter
  3. Kompetensstyrning
  4. Övervakning
  5. Roller, ansvar och befogenheter inom organisationen
  6. Integrering av mänskliga, tekniska och organisatoriska faktorer
  7. Information och kommunikation.

"Felen är allvarliga och kräver omedelbara åtgärder", enligt Petra Särefjord. Trafikverket måste säkerställa förmågan att hantera risker inom spårtrafiksystemet både individuellt och i samarbete.

Åtgärder för förbättrad säkerhet Trafikverket ska nu analysera bakomliggande orsaker till de identifierade problemen. Under tillsynen har de redan börjat vidta åtgärder för att hantera de uppkomna riskerna. Men enligt beslutet måste de ytterligare förbättra säkerhetsstyrningen och sitt systematiska säkerhetsarbete.

Trafikverket har fram till den 29 mars 2024 att svara på detta åläggande.

Mer om tillsynen Under våren 2023 utfärdade Transportstyrelsen ett påföljdsbeslut mot Trafikverket gällande tågplaneprocessen för 2023. Detta fokuserade på marknadsfrågor enligt järnvägsmarknadslagen. Under 2024 kommer Transportstyrelsen följa upp för att säkerställa Trafikverkets efterlevnad av kraven för tågplanen 2024.

Samtidigt granskar Transportstyrelsen även Trafikverkets revisionsprocess för Tågplan 2023.

Källa: Transportstyrelsen