Alstom levererar moderna Coradia Max dubbeldäckartåg till tyska Östersjöregionen

De nya tågen kommer att erbjuda upp till 50 procent mer sittplatskapacitet jämfört med de nuvarande fordonen. Bild: Alstom

Alstom, ledande inom intelligenta och hållbara mobilitetslösningar, kommer att leverera 18 moderna elektriska dubbeldäckartåg av typen Coradia Max till DB Regio AG.

Beställningen inkluderar nio tredelade och nio femdelade tåg som från december 2027 kommer att trafikera det delregionala nätet Ostsee-Alster (OSTA), inledningsvis på den populära regionalexpresslinjen RE1 mellan Hamburg och Rostock.

Coradia Max, tidigare känd som Coradia Stream high-capacity, kommer även att trafikera sträckan till Lübeck efter elektrifiering av banan mellan Bad Kleinen och Lübeck samt byggandet av en förbindelsekurva.

Högre grad av komfort

Müslüm Yakisan, president för Alstom-Region DACH, framhåller att de nya dubbeldäckartågen kommer att stödja DB Regio i deras strävan att utöka sitt hållbara och moderna passagerarerbjudande i Hamburg, Schleswig-Holstein och Mecklenburg-Vorpommern. Coradia Max erbjuder hög kapacitet och komfort, vilket stärker grön mobilitet på järnvägen och gör tågen tillgängliga och rymliga för passagerare.

Carsten Moll, ordförande för DB Regio Nordost, betonar att de nya tågen kommer att förbättra passagerarupplevelsen på linjerna RE4 Lübeck - Schwerin och RE2 Lübeck - Rostock, med tillägg som Loungeområden och förbättrade passagerarinformationssystem.

Ökar mobiliteten

Daniel Bischof, VD för VMV-Verkehrsgesellschaft Mecklenburg-Vorpommern mbH, förklarar att de nya tågen, som kommer att vara inredda i Mecklenburg-Vorpommerns regionala design, kommer att erbjuda cirka 720 sittplatser och förbättra miljövänlig och tillgänglig mobilitet i regionen.

De tre- och femdelade tågen kommer att ha 265 respektive 462 sittplatser. Tillverkningen av tågen kommer att ske vid Alstoms anläggning i Salzgitter.

Bättre mobiltelefontäckning

Tågen, som kan nå en högsta hastighet av 160 km/h, är utrustade med det europeiska tågsäkerhetssystemet ETCS och erbjuder hög kapacitet och komfort. Tågen har två olika instegshöjder för enkel tillgänglighet och det breda vagnsprofilen i övre däcket ger ett rymligt intryck och ökad rörelsefrihet. Dessutom kommer gratis WiFi och speciellt behandlade fönster att förbättra mobiltelefontäckningen under resan.

Coradia Max kombinerar en- och tvåvåningsvagnar för att optimera kapacitet, flexibilitet och tillgänglighet, och erbjuder en imponerande reseupplevelse för både korta och långa resor. Över 500 tåg av denna typ har beställts över hela Europa.

Källa: Pressmeddelande från Alstom.