Utökad tågstrejk riskerar att paralysera Berlin och Brandenburg

Den aviserade strejkens längd överstiger den tidigare rekordhållande strejken från 2015 som påverkade Deutsche Bahn (DB) och dess dotterbolag i 127 timmar. Strejken i godstrafiken väntas vara ännu längre, i 144 timmar.: Creative Commons Lic. Kredit: glcphoto

Tågresenärer i Berlin och delstaten Brandenburg kan förvänta sig svåra dagar då Tysklands tågtrafik står inför en av de längsta strejkerna någonsin. Den tyska lokförarfacket, Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer (GDL), har utlyst en strejk som kommer att lamslå tågtrafiken i hela 136 timmar, startande från den 24 januari kl. 02.00 till den 29 januari kl. 18.00.

Samtidigt inleds löneförhandlingar för anställda vid Berlins lokala trafikbolag, BVG, där det också kan bli fråga om arbetsnedläggelser. Jens Wieseke från passagerarföreningen IGEB varnar för "en total blockad av kollektivtrafiken i Berlin" och kräver en pålitlig nödfahrplan.

Facket avvisar budet

DB:s passagerare kommer att behöva avstå från en stor del av tågtrafiken under dessa dagar. Även om DB nyligen presenterade ett nytt erbjudande, avvisades detta av GDL som kritiserar DB för att fortsätta sin "vägran och konfrontationskurs". GDL:s ordförande, Claus Weselsky, beskriver erbjudandet som en "hån" och förtydligar att GDL endast återvänder till förhandlingsbordet om DB garanterar en "förpliktigande minskning av arbetstiden per vecka".

Tysklands transportminister Wissing uttrycker "noll förståelse" för strejken, men situationen förblir spänd. Detta är en kritisk tid för tågresenärer i regionen, där både regional- och godstrafik hotas av omfattande störningar.

Källor: Berliner Morgenpost och GDL