Österrikiska Graz satsar på framtidens kollektivtrafik genom nya spårvagnar

I jämförelse med andra spårvagnsmodeller som används i Graz, erbjuder Flexity från Alstom betydande förbättringar vad gäller passagerarkapacitet. Foto: Holding Graz

Graz Linien och Alstom Transport Austria GmbH skrev nyligen under ett avtal om köp och underhåll av 15 Flexity-spårvagnar, i närvaro av stadens regering. Denna satsning på nya spårvagnar är inte bara en del av Graz utveckling utan också en bekräftelse på den globala framgången för Flexity-fordon, som nu används i städer som Wien, Linz, Innsbruck, Zürich och Bryssel.

Ett särskilt värde för Graz beställning är att produktionen sker i Wien, vilket säkerställer att en stor del av värdet förblir inom Österrike.

Den första leveransen av de nya spårvagnarna planeras sammanfalla med färdigställandet av "Innenstadtentlastung" -projektet i november 2025, med en produktionsstart 2024. Bürgermeisterin Elke Kahr uttrycker sin tillfredsställelse över att avtalet nu är klart och framhäver de nya fordonens förmåga att erbjuda tillgänglig komfort för passagerarna, utmärkta emissionsvärden för lokalbefolkningen och goda arbetsförhållanden för personalen.

Viktig milstolpe

Vicebürgermeisterin Judith Schwentner understryker att anskaffningen är en viktig milstolpe för kollektivtrafiken i Graz, vilket kommer att gynna stadens invånare genom förbättrad trafiktäthet och modern, barriärfri design. Detta gör spårvagnsåkande mer attraktivt och stöder framtida spårutbyggnadsprojekt.

Finans- och Beteiligungsstadtrat Manfred Eber betonar projektets storlek, med en total investering på cirka 100 miljoner euro i både fordon och tillhörande infrastruktur, vilket markerar ett stort steg framåt för stadens framtid och kollektivtrafiken.

Växande efterfrågan

SP-Klubvorsitzende Daniela Schlüsselberger lyfter fram de nya spårvagnarnas betydelse när det gäller att främja en hållbar transportomställning i Graz, och Wolfang Malik, vd för Holding Graz, erkänner den ansträngning som krävts för att genomföra detta stora inköp.

Mark Perz, styrelsemedlem i Holding Graz, framhåller den ökande användningen av kollektivtrafiken i Graz och nödvändigheten av att fortsätta utveckla ett modernt mobilitetserbjudande för att möta den växande efterfrågan.

Lilian Meyer, vd för Alstom Österreich, uttrycker sin glädje över att leverera Flexity-Niederflurstraßenbahnen till Graz, vilket kommer att förbättra tillgängligheten och bidra till en klimatvänlig mobilitetslösning i staden.

Nyckelfakta om de nya Flexity-fordonen från Alstom inkluderar:

  • Kapacitet för 200 passagerare, vilket förbereder Graz Linien för framtida transportutmaningar.
  • Två rullstolsplatser och rymliga multifunktionsområden.
  • Nästan 100% barriärfritt tack vare ett stegfritt inre och modern femdelad multijoint-design.
  • Optimerad för hög transportkapacitet och snabb passageraromsättning.
  • En låg instegshöjd på 215 mm, perfekt anpassad för Graz.

I jämförelse med andra spårvagnsmodeller som används i Graz, erbjuder Flexity från Alstom betydande förbättringar vad gäller passagerarkapacitet, stå- och sittplatser samt fordonets längd och tillgänglighet, vilket bekräftar stadens åtagande för att förbättra den kollektiva trafiken och göra den mer tillgänglig för alla.

Källa: Staden Graz & Alstom