Nu är balkarna över tunnelbanan på plats

Slussen. Foto: marilia bognandi /unsplash

Nu är trettiofem stålbalkar på plats över Slussens tunnelbanan i Stockholm. Balkarna ska bli en del av den nya torgytan för Södermalmstorg. 

Sedan slutet av augusti har Stockholms stad arbetat med att montera jättebalkar på Södermalmstorg. Den 35:e och sista balken lades på plats under vecka 42. Nu när alla balkar har lagts på plats och monterats utförs kompletterande målningsarbeten. Målningsarbeten utförs inne i tälten på balkarna och är inte störande för omgivningen.

Nu när alla balkar är monterade och kranen har lämnat arbetsområdet, påbörjas arbeten med att bygga plattbärlag. Det är 800 prefabricerade betongelement som ska läggas på plats. De monteras över tunnelbanans spår nattetid, natt mot måndag - natt mot fredag, varje vecka. Den första biten ska läggas på plats under vecka 43. Dessa arbeten väntas pågå fram till januari 2024.

Efter plattbärlaget monteras ett betongbjälklag. Dessa arbeten kan utföras under dagtid och ska vara klart till sommaren 2024. Därefter färdigställs Södermalmstorg med finplaneringsarbeten, belysning, planteringar och bänkar för att kunna öppna för allmänheten 2025.

På norra delen av Södermalmstorg, i höjd med Hilton, pågår arbeten med form och armering inför kommande gjutning. Det är bjälklaget för det kommande torget som ska gjutas här senare i höst.

Källa: Stockholms stad