Utbyggnaden av Tvärbanan från Ursviks torg till Helenelund försenas

Arbetet från Bromma flygplats till Ursviks torg påbörjades i januari 2021 och beräknas vara klart våren 2025. Foto: Trafikverket

Utbyggnaden av Tvärbanan från Ursviks torg till Helenelund har stött på förseningar på grund av utmaningar med den ursprungliga entreprenören. Arbete på den första sträckan från Bromma flygplats till Ursviks torg påbörjades i januari 2021 och förväntas vara avslutat våren 2025.

Planen för utvidgningen från Ursviks torg till Helenelund genom samma entreprenör avbröts och kräver nu en ny upphandling för att slutföras.

Under våren 2022 meddelade entreprenören att de stötte på ekonomiska svårigheter på grund av ovanliga prisökningar till följd av pandemin och kriget i Ukraina. Under hösten hotade flera av entreprenörens underentreprenörer med att avbryta sina arbeten på grund av utebliven betalning, vilket resulterade i avbrutna arbetsinsatser. Efter förhandlingar mellan SL och entreprenören nåddes en överenskommelse om ett tilläggsavtal i januari 2023. Trots detta avbeställde SL alla arbeten för sträckan Ursviks torg – Helenelund i december 2023.

En ny tidplan för sträckan från Ursviks torg till Helenelund kommer att utarbetas när nya entreprenörer är valda genom en ny upphandling.

Källa: Region Stockholm