Ny omfattande lokförarstrejk startade i Tyskland

Bara något mer än två timmar efter att ultimatumet till Deutsche Bahn ledning löpt ut på söndagskvällen, annonserade GDL en ny så kallad varselstrejk. Fackförbundets chef Claus Weselsky hade redan hotat med att ge järnvägen och dess passagerare mycket kortare varsel för att förbereda sig för arbetskonflikter. Foto: Wikipedia Common, kredit: Martha Doerfler
Tyska tågförarförbundets chef Claus Weselsky hade redan hotat med att ge järnvägen och dess passagerare mycket kortare varsel för att förbereda sig för arbetskonflikter. Foto: Wikipedia Common, kredit, Martha Doerfler -

Ny 24-timmars varselstrejk av tyska fackförbundet GDL inleddes nyligen inom järnvägens godstrafik. Från och tisdagsmorgon den 12 mars drabbas även resenärer och pendlare – och flygpassagerare hos Lufthansa.

För kunderna hos järnvägen, företagen och flygpassagerarna inleds veckan med betydande störningar:  Tidigt på tisdagsmorgonen vid 2.00 utvidgas strejken till att omfatta persontrafiken. Även denna strejk ska pågå i 24 timmar. Och nästan direkt efter att varselstrejken bland markpersonalen avslutats, uppmanar fackförbundet Ufo de ungefär 19 000 kabinanställda hos Lufthansa och Lufthansa Cityline till strejk tisdag och onsdag.

Kortare strejkvarsel

Strejken omfattar alla avgångar från Frankfurt på tisdagen mellan 4.00 till 23.00 och från München på onsdagen, enligt Ufo.

Bara något mer än två timmar efter att ultimatumet till Deutsche Bahn ledning löpt ut på söndagskvällen, annonserade GDL en ny varselstrejk. Fackförbundets chef Claus Weselsky hade redan hotat med att ge järnvägen och dess passagerare mycket kortare varsel för att förbereda sig för arbetskonflikter.

Deutsche Bahn har skarpt kritiserat det plötsliga varselstrejket. GDL har förverkligat sitt hot att inte längre ge 48 timmars förvarning, meddelade företaget från Berlin.

- Det är oacceptabelt för miljoner tågresenärer och för ekonomin. Strejken kommer återigen att ha omfattande effekter på hela den tyska järnvägstrafiken. Deutsche Bahn, DB strävar efter att trots det korta varslet erbjuda grundläggande service inom fjärr-, regional- och pendeltågstrafiken. I fjärrtrafiken planeras för längre tåg med fler sittplatser. 

Stora begränsningar

På grund av det begränsade utbudet rekommenderas resenärer att boka sittplats i god tid för fjärrtrafik. Målet är även att erbjuda grundläggande service inom regional- och pendeltågstrafiken, men i vilken utsträckning detta är möjligt varierar regionalt. Stora begränsningar är att vänta även inom regionaltrafiken.

Alla passagerare som köpt biljett för resa den 12 mars senast den 10 mars och som önskar skjuta upp sin resa på grund av GDL-strejken, kan använda sin biljett vid ett senare tillfälle. Biljettbindningen är hävd. Biljetten är giltig för resa till den ursprungliga destinationen, även via en ändrad rutt. Sittplatsreservationer kan avbokas utan kostnad. Dessutom har passagerare i fjärrtrafiken möjlighet att tidigarelägga sin resa och påbörja den omedelbart, som en del av en specialåtgärd. Generellt uppmanas resenärerna att informera sig om sin förbindelse innan avresa.

Trafikminister Volker Wissing (FDP) har uttalat sig till "Bild"-tidningen: "Att strejka istället för att förhandla är oansvarigt. GDL måste samtala och utforska kompromisser." Han efterlyste också att ett formellt medlingsförfarande skulle initieras omgående.

Källa: Tidningen Merkur